неділя, 10 червня 2012 09:43

"Реальна Конституційна асамблея передбачає розпуск парламенту"

"Реальна Конституційна асамблея передбачає розпуск парламенту"
Політики, які приватизували політичний мандат на 20 років, бояться дати можливість приймати Конституцію виборцям, наголошує Степан Гавриш Фото: Gazeta.ua

Відповіді на всі запитання щодо нової Конституції дадуть парламентські вибори. Таку думку в новому номері журналу "Країна" висловив колишній перший заступник секретаря РНБО, політичний експерт Степан Гавриш.

"Реальна Конституційна асамблея передбачає розпуск парламенту. Потім обирають делегатів на асамблею, яку скликаються лише задля одного: розробки й ухвалення Конституції. Після цього проходить всенародний референдум. Україна поки що не знала такого способу. Політики, які приватизували політичний мандат на 20 років, бояться дати можливість приймати Конституцію виборцям", - зауважив він.

Гавриш наголосив, що інший спосіб прийняття нової Конституції – піти за чинним законодавством.

"Утворити конституційну комісію парламенту, яка розгляне президентський законопроект, доопрацює і внесе його на розгляд Верховної Ради. Але запевняю: як тільки він з'явиться в парламенті, зроблять стільки поправок, що зруйнують будь-яку концепцію. До того ж після першого читання проект треба відправляти до Конституційного суду, потім приймати в другому читанні. У наших умовах це може розтягнутися на рік. Але такий спосіб найвірогідніший", - підкреслив він.

"Відповіді на всі питання дадуть парламентські вибори. Якщо вони будуть Заходом визнані демократичними, то в нас з'явиться шанс на конституційний діалог. Якщо вибори визнають нелегітимними і вони закінчаться революційним потрясінням, то маємо очікувати принципово нової Конституції, яка буде затверджена на всеукраїнському референдумі", - зазначив колишній перший заступник секретаря РНБО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Конституційна асамблея — це локшина на вуха електорату", — Безпалий

Повне інтерв'ю Степана Гавриша читайте у журналі "Країна" № 22 (125) за 7 червня 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Реальна Конституційна асамблея передбачає розпуск парламенту"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути