Ексклюзиви
пʼятниця, 26 січня 2018 17:33

"Розмова глухого і німого" - чого слід чекати від зустрічі Волкера з Сурковим

"Розмова глухого і німого" - чого слід чекати від зустрічі Волкера з Сурковим
Олександр Хара: На зустрічі буде шукатися та формула, яка буде прийнятна і для української сторони і для Кремля. Фото: Depo.ua

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер на зустрічі з радником Путіна Владиславом Сурковим буде намагатися знайти такі шляхи, аби вирішення конфлікту на Донбасі було вигідне і Києву, й Москві.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів міжнародний експерт Олександр Хара.

"Це українська і російська сторона. Америка тут виступає як посередник. Волкер буде намагатися знайти такі шляхи, аби вирішення було вигідне і Україні, і Путіну, який вже зрозумів, що війна на Донбасі для нього є безвиграшною. Але треба зробити так, що перед виборами президента в Росії та в очах Заходу не втратив своє обличчя сильного лідера. На цій зустрічі також буде шукатися формула, прийнятна і для української сторони, і для Кремля", - пояснив експерт.

Росія не так багато ресурсів витрачає для війни на Донбасі, вважає експерт.

"Позиція Суркова буде стабільною в плані відмови від компромісів. Адже цією війною Кремль знекровлює і дестабілізує Україну як ззовні - своєю агресією, - так і зсередини - підриваючи авторитет чинної влади і посилюючи проросійські настрої у суспільстві. Їм це вигідно. Від цього вони не відмовляться найближчим часом. Такі переговори ще триватимуть довго. Росія ще не вирішила, що їй робити з конфліктом на Донбасі, тому Кремль буде відтягувати час", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вирішити конфлікт на Донбасі можна за 12 місяців" - Волкер

Олександр Хара сказав, що переговори між Сурковим і Волкером будуть формуватися за принципом батога та пряника:

"У США, безперечно, є важелі впливу на Росію. Це і список ключових росіян, які можуть потрапити під економічні санкції. Тобто Волкер може запропонувати, щоб якісь прізвища були звідти виключені. Також Америка може впливати на позицію Кремля через постачання зброї та посилення оборонної здатності України. Можуть звучати аргументи, що такі постачання будуть продовжуватися".

Закон про реінтеграцію ніякої суттєвої шкоди Росії не завдає, на думку експерта.

"Звичано, їм не приємно, що їх назвали агресором. Але це питання навряд буде сильно впливати на розмову між Сурковим та Волкером.

Не факт, що всі ці аргументи подіють на Росію. Вона живе в своєму незвичному і незрозумілому для нас світі. Навряд вони розуміють у яку кутову ситуацію себе загнали. Тож спрогнозувати, чия позиція буде сильнішою, важко. Це наче розмова глухого й німого", - додає міжнародник.

Зустріч спецпредставника США по Україні Курта Волкера і помічника президента Російської Федерації Владислава Суркова запланована на 26 січня 2018 року.

Зараз ви читаєте новину «"Розмова глухого і німого" - чого слід чекати від зустрічі Волкера з Сурковим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути