Ексклюзиви
пʼятниця, 26 січня 2018 10:58

"Вирішити конфлікт на Донбасі можна за 12 місяців" - Волкер

"Вирішити конфлікт на Донбасі можна за 12 місяців" - Волкер
"Сподіваюсь, Путін хоче, щоб його бачили миротворцем" - Волкер розповів про рішення щодо Донбасу. Фото: Центр журналистских расследований

З липня немає прогресу по переговорах щодо врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це заявив спеціальний представник державного департаменту США з питань України Курт Волкер в інтерв'ю Російській службі ВВС.

За його словами, головною ціллю цього року має стати мир і завершення боїв на Донбасі.

"Це могло б стати базою для початку повного виконання Мінських угод. І всього цього можна досягти за 12 місяців", - додав він.

Крім того, він відзначив, що "це вибір Росії" - відправити на переговори з ним помічника президента РФ Владислава Суркова - людину, яка не є дипломатом.

"Я не хочу скаржитися на те, кого направляє Москва. Якщо це людина, в якій впевнений Путін, якщо Путін упевнений, що Сурков може артикулювати позицію Росії і доносити назад інформацію, яку він отримує від нас, Франції або Німеччини, то мене це влаштовує", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США виділять Україні рекордну суму на розмінування Донбасу

"Мені здається, з моменту мого призначення на посаду спецпредставника в липні ми не бачимо прогресу в переговорах. Я б хотів, щоб Росія змінила свої погляди. Вважаю, що якщо Росія вийшла б з конфлікту, це було б в інтересах усіх сторін. Ми б хотіли бачити миротворчу місію, яка забезпечила б безпеку. Передусім, безпеку для людей, які живуть у зоні конфлікту", - додав Волкер.

З його слів, це "створило б фундамент, на якому можна було проводити місцеві вибори, амністію, введення положення про особливий статус Донбасу і виконання Мінських угод".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бій був запеклий, з наших 250 залишилося лише 46" - терорист ДНР розповів, як українські бійці знищили найманців

"І на завершення цих процесів, як і сказано в угодах, ці території повернулися б під контроль України", - зазначив Волкер.

Експерт відзначив, що процес миру залежить від Росії.

"Це буде четвертий президентський термін Путіна. Виникає питання, які його цілі і завдання? Яким він хоче бачити свою спадщину? Сподіваюся, що Путін хоче, щоб його бачили миротворцем. Щоб врешті-решт він поклав кінець боям між росіянами і українцями і відновив повагу до Росії на міжнародній арені. Якщо для нього це важливо, він може досягти цього", - сказав Волкер.

Конфлікт на Донбасі закінчиться вже 2018 року. Зараз не можу сказати, як саме - існує кілька стратегічних ходів. Розповів заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко.

Зараз ви читаєте новину «"Вирішити конфлікт на Донбасі можна за 12 місяців" - Волкер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути