понеділок, 27 травня 2013 11:03

Розподіл України на вісім частин може призвести до її розколу — екс-нардеп

Розподіл України на вісім частин може призвести до її розколу — екс-нардеп
Юрій Ганущак. Фото: lenta-ua.net

Ідея "регіонала" Сергія Гриневецького про поділ України на 8 територіально-адміністративних утворень є жорсткою політичною провокацією. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав екс-нардеп, експерт з питань управління територіями Юрій Ганущак.

"Якщо таке приймається, то далі можна робити другу палату, тобто федеративний устрій. Тоді, яка там буде більшість, очевидно. Враховуючи, як він (Гриневецький - Gazeta.ua) називає регіони, представництво буде за "регіоналами". Якщо країну збити на вісім частин, то, по-перше, в політичному плані — це п'ять до трьох. По-друге, тоді можна робити федеративний устрій та розколювати країну. Теорія управління державами каже: будь-яке утворення, яке має населення більше, аніж три мільйони, розглядається як таке, яке потенційно може бути окремою державою", - зазначив він.

За словами експерта, за ідею Гриневецького не проголосують. "По-перше, це достатньо довга та серйозна робота.  По-друге, я сподіваюся на інстинкт самозбереження обласної еліти", - зауважив Ганущак.

Екс-депутат вважає, що немає потреби у такому перерозподілі країни. "Для того, аби займатися адміністративно-територіальним устроєм, потрібно поставити собі питання, який він в ідеалі? Бо це є скелетом влади. Найбільші проблеми знаходяться на базовому рівні. Це сільські та селищні ради. 85 із них інфраструктурно та кадрово є недієздатними за означенням. Теоретично реформа цього рівня підготовлена урядом Тимошенко. Зараз на столі президента лежить проект концепції реформи місцевого самоврядування. Другий рівень, який має реформуватися — районний. Третій — обласний. Він диктується потребою великих капіталовкладень і комплексного розвитку територій. Як не дивно, наші області найбільш збалансовані для цих речей. Тут реформувати абсолютно нічого не треба", - наголосив він.

Експерт звернув увагу, що середньостатистичний розмір української області повністю відповідає тим параметрам, які закладає Євростат для країн, які входять в Євросоюз. "У нас області по розмірах та по кількості населення ідеальні. Вони співпадають із регіонами Франції. Є трохи меншими, аніж середній розмір земель у Німеччині. Відповідають воєводствам у Польщі", - додав колишній парламентар.

Зараз ви читаєте новину «Розподіл України на вісім частин може призвести до її розколу — екс-нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

107

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути