Ексклюзиви
середа, 17 лютого 2021 11:49

Рада схвалила постанову про Революцію гідності - це один із ключових моментів державотворення

Верховна Рада схвалила заяву до 7-ї річниці Євромайдану та Революції гідності.

Проєкт постанови №2739 підтримали 295 народних депутатів. "За" проголосували всі політсили парламенту, окрім партії кума Путіна "Опозиційної платформи - За життя".

 

Перед голосуванням Соломія Бобровська із "Голосу" закликала політиків, які не поважають Україну та Революцію гідності, виїхати з країни.

"Досі пам'ятаю очі батька Івана Тарасюка і батька Сашка Храпаченка, які приїхали на опізнання тіла... У кого не підніметься рука проголосувати за цю постанову, яка визнає Майдан історичною подією, купіть нарешті собі квитки, хочете - ми вам купимо, і їдьте вже у той Ростов. Там нема наших Майданів. Там нема "цих довбаних українців". Нема тих, хто вам псує життя. Забудьте за цю країну і виїдьте звідси", - виступила Бобровська з трибуни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄСПЛ виніс рішення щодо порушень прав людини під час Майдану

Документ називає Революцію гідності одним із ключових моментів українського державотворення та виразником національної ідеї свободи. Засуджує режим президента-втікача Віктора Януковича та протиправну діяльність окремих правоохоронців, військовослужбовців внутрішніх військ, прокурорів, суддів та інших посадовців.

"Схвалення заяви є необхідним для надання політичної оцінки подіям Євромайдану, Революції гідності та їхнім наслідкам. Зокрема, надається оцінка діям Віктора Януковича, міліцейських підрозділів "Беркут" та іншим особам й організаціям, які вчиняли протиправні дії",- йдеться в пояснювальній записці.

Уночі 30 листопада 2013-го спецпідрозділ "Беркут" влаштував на майдані силовий розгін протестувальників. Це обурило українців. 1 грудня на майдан Незалежності в Києві вийшли до 1 млн людей. Почалася Революції гідності.

Майдан 19 січня 2014 року переріс у силове протистояння із владою. Після двохсоттисячного мітингу на майдані Незалежності активісти "Правого сектора" штурмували кордон охорони урядового кварталу. Ті події називали "Криваве водохреще" або "Вогнехреща".

З ночі на 20 січня сутички зі спецпризначенцями стали перманентні й жорстокі. У відповідь на обстріл феєрверками і закиданнями бруківкою та "коктейлями Молотова", поліція стала регулярно обстрілювати протестувальників гумовими кулями, світло-шумовими гранатами, снарядами зі сльозогінним газом та поливати барикади з водометів.

Зараз ви читаєте новину «Рада схвалила постанову про Революцію гідності - це один із ключових моментів державотворення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути