понеділок, 26 квітня 2010 17:24

"Захід має визнати, що у нього немає грошей на Україну" – німецький експерт

"Захід має визнати, що у нього немає грошей на Україну" – німецький експерт

Нові українсько-російські угоди та робочий візит до України прем"єра РФ Володимира Путіна прокоментував політолог, експерт Німецького товариства зовнішньої політики Александер Рар.

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

Досягнення Януковича, на думку експерта, полягає в тому, що в України буде більше грошей на подолання фінансової кризи та соціальних виплат.

"У першу чергу, Україна все-таки добилась того, заради чого вона пішла на ці революційні та сенсаційні угоди з Росією. Україні потрібні грошові ресурси. Вона не зможе власними силами в сьогоднішній ситуації вийти з фінансової кризи, вона не хоче повторити долю Греції, тому треба діяти якомога швидше. Росія дає дешевий газ і тим самим розв"язує Україні руки для просторих дій у внутрішній політиці, без якихось обмежень. На майбутні роки Україна матиме більше грошей на затикання соціальних дірок", - зазначив Рар.

Хоча про союз із НАТО можна забути.

"Щодо флоту, то, дозволяючи Росії залишатися в Криму, країна викреслила зі своєї зовнішньополітичної програми пункт "вступ до НАТО". Тому що за присутності російського ЧФ в Криму вступити до НАТО Україна ніяк не зможе".

Його здивувала відсутність чіткої реакції європейського політикуму на нові договори по газу та флоту.

"Немає чіткої позиції Європи. Це для мене є певною сенсацією, що немає жодних яскравих або тривожних заяв з боку західних політиків або західних інститутів з приводу того, що в Харкові було зроблено. Мені це теж достатньо важко пояснити. Я думаю, що, по-перше, Європа або Захід справді увійшли в нову фазу співпраці з Росією. Друге, що важливо підкреслити, Польща була країною, яка стояла на захисті українських інтересів і на тому, щоб Україна скоріше увійшла до НАТО. Нині в Польщі та Росії намічається певне потепління відносин. Тому можна припустити, що цей чинник критики з боку Польщі "всох", - вважає Рар.

На його думку, "Євросоюз або Захід повинен, нарешті, визнати, що у нього немає грошей на те, щоб підтримати цю велетенську країну Україна з її проблемами".

Рар вважає приїзд Путіна як демонстрацію своєї перемоги над політичним режимом в Україні.

"Путін приїздить до України справді як тріумфатор. Він вважався там колись "персоною нон-грата", значно більше, ніж Медведєв. Я думаю, він буде тепер їздити достатньо часто в Україну, тому що конкретні справи в економічному плані веде він, а не президент. Путін запропонує Україні вступити до Єдиного економічного простору. Це буде пропозиція і конкретне прохання Росії. Як відгукнеться на нього Україна, сьогодні сказати важко. Тобто для України з"являється вперше за останні 5-6 років суттєва конкретна економічна альтернатива. Не проти входження до ЄС і НАТО, але на орієнтацію теж на певні реінтеграційні структури на Сході", - підсумував свій коментар експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Захід має визнати, що у нього немає грошей на Україну" – німецький експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути