Ексклюзиви
пʼятниця, 08 лютого 2008 15:56

"Тимошенко слід прибрати з переговорів щодо газу"

Керівник Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін вважає, що для того щоб не допустити подальшої ескалації "газового" конфлікту, з процесу переговорів слід виключити прем`єр-міністра України Юлію Тимошенко.

Таку думку Бородін висловив під час круглого столу на тему: "Що стоїть за припиненням поставок газу в Україну?" сьогодні в Києві.

"Для того щоб не допустити підвищення ціни, подальшої ескалації – тобто скорочення тиску газу на вході в газотранспортну систему України і скорочення його поставок, безумовно, з процесу переговорів, на мій погляд, слід виключити прем`єр-міністра, тому що це той деструктивний елемент, який викликає однозначно негативну реакцію. Я думаю, що багато в чому відповідальність за нинішню ситуацію несе саме Юлія Тимошенко", - сказав він.

На його думку, запобігти припиненню поставок газу в Україну може проведення термінових переговорів керівників ВАТ "Газпром", RosUkrEnergo і НАК "Нафтогаз Україна".

"Нафтогазу" треба спуститися з небес, з війни з повітряними замками, і сісти за стіл переговорів. спробувати виробити можливу взаємоприйнятну схему погашення", - сказав Бородін.

Також Бородін зазначив, що, за оцінками Центру енергетичних досліджень, "на сьогодні бездоговірний і неоплачений обсяггазу, спожитий "Нафтогазом" з середини листопада минулого року, становить 7,6 млрд. кубометрів, а, враховуючи, що вартість його становить від 934 до 1000 грн. за тис. кубометрів, виходить заборгованість в 7,5 млрд. грн., або 1,5 млрд. доларів".

Нагадаємо, 7 лютого "Газпром" заявив, що може з 11 лютого припинити постачання російського газу в Україну. Згідно із заявою компанії, станом на 7 лютого, в Україні "осіло" 1,5 млрд. куб. м. російського газу і виникла заборгованість у розмірі 500 млн. дол.

Враховуючи, що поставки російського газу в Україну не передбачені балансом "Газпрому" на 2008 рік, для того, щоб вони могли бути продовжені, "Газпром" вимагає, щоб українська сторона негайно створила для цього юридичні підстави, підписала відповідні контракти і акти, невідкладно забезпечила повне погашення заборгованості, що накопичилася. Якщо це зроблено не буде, "Газпром" обіцяє припинити постачання російського газу в Україну.

НАК "Нафтогаз України" вважає необгрунтованим звинувачення російського "Газпрому" в несанкціонованому відборі газу українською компанією.

Сьогодні, 8 лютого, перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко відбув до Москви для переговорів з керівництвом ВАТ "Газпром" щодо врегулювання конфлікту, пов`язаного з постачаннями природного газу в Україну.

Прем`єр-міністр України Тимошенко неодноразово заявляла, що наполягає на тому, що всі посередники в газових відносинах між Україною і Росією мають бути ліквідовані. Тимошенко переконана, що ліквідація RosUkrEnergo як посередника на газовому ринку приведе до зниження ціни на газ для України, пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «"Тимошенко слід прибрати з переговорів щодо газу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути