пʼятниця, 04 лютого 2011 19:14

"Наша Україна" вимагає карати за закриття українських шкіл на Донбасі

"Наша Україна" вимагає карати за закриття українських шкіл на Донбасі

"Наша Україна" виступила із заявою, що засуджує рішення місцевих рад про закриття україномовних шкіл в Луганській та Донецькій областях. У партії закликали Януковича та Азарова скасувати їх.

Зокрема, як повідомила прес-служба "Нашої України", народний депутат Андрій Парубій проінформував, що такі факти мали місце в місті Красний Луч Луганської області, в Лисичанську Донецької області, а також  в одному з районів Донецька.

У заяві "Наша Україна" наголошує на тому, що такі дії місцевої влади антиконституційні та свідомо спрямовані на порушення національних прав українців.

"Це особливо цинічно, враховуючи, що конституційні права українців на отримання освіти українською мовою в Донецькому та Луганському регіонах, де українці становлять більшість населення,  є однозначно обмеженими. Наприклад, в Донецьку з 150 шкіл навчання повністю українською мовою ведеться тільки у 18", - йдеться у документі.

Як наслідок, партія вимагає від президента Януковича, прем'єр-міністра Азарова скасувати усі рішення місцевих чиновників про закриття україномовних шкіл в Донецькому,  Луганському та інших регіонах країни, де кількість україномовних навчальних закладів і так є незначною і не задовольняє реальних потреб українців.

Також опозиційна політсила вимагає звільнення керівника міського управління освіти Красного Луча та інших чиновників міністерства освіти на регіональному та державному рівні, які відповідальні за "антиконституційні" рішення про закриття україномовних шкіл.

"Наша Україна" закликала всю українську громадськість та політичні сили країни підтримати вищезгадані вимоги та стати разом у цих конкретних справах.

Нагадаємо, голова Донецької облдержадміністрації Анатолій Близнюк видав указ про закриття 26 шкіл у регіоні.

Раніше мер Донецька Олександр Лук'янченко заявляв, що не може перейти на державну мову, так як оточуючі визнають, що у нього "щось з головою". А губернатор Анатолій Близнюк в присутності журналістів у відповідь на пропозицію говорити українською послав людину, яка до нього звернулася, в Івано-Франківськ.

Зараз ви читаєте новину «"Наша Україна" вимагає карати за закриття українських шкіл на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути