середа, 27 серпня 2008 09:44

"2009 рік стане для незалежної України одним з найважчих економічних років"

Загострення відносин між Росією і Заходом може торкнутися і України, а також призвести до посилення внутрішньополітичної напруги у країні, прогнозують українські політологи, коментуючи рішення Росії про визнання незалежності Південної Осетії і Абхазії.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень Пента Володимир Фесенко висловив думку, що в результаті такого рішення Росії у геополітичному конфлікті "великих держав" "однією з перших жертв може стати Україна".

"Україна просто географічно і геополітично опиниться на передових цієї війни. І для нас головні ризики пов"язані з тим, що негативи можуть проявитися не лише у зовнішньополітичному плані, зокрема в погіршенні стосунків з Росією, але і внутрішньополітичному", - вважає Фесенко.

На його думку, в ситуації, що склалася, Україна повинна підтримувати принцип територіальної цілісності Грузії, тому що цей принцип є вкрай важливим для неї. "Адже це наріжний камінь сучасного міжнародного права", - підкреслив політолог.

Крім того, Фесенко застеріг: "Бажано утримуватися від радикальних дій. Я не говорю про заяви політиків - це їхня справа, їхнє право попіаритися на будь-якій проблемі. Але українська дипломатія повинна утримуватися від якихось різких, радикальних дій. Ми свого часу не визнали Косово, і точно також ми не повинні визнавати незалежність Абхазії і Південної Осетії".

Він також зробив акцент на тому, що українській стороні слід утримуватися від агресивної риторики і агресивних дій, зокрема щодо Чорноморського флоту Російської Федерації, які могли б спровокувати конфлікт з Росією.

"Росія зараз поводиться вельми жорстко, не соромлячись жодних різких дій. Тому не потрібно провокувати конфлікти, потрібно діяти вкрай зважено, насторожено і відповідально", - підкреслив Фесенко.

У свою чергу директор центру соціальних досліджень Софія Андрій Єрмолаєв зазначив, що Україна не підтримає рішення Росії відносно Південної Осетії і Абхазії, що "лише доповнить і без того непросту ситуацію взаємного нерозуміння і непідтримки".

"Якщо говорити на перспективу, я думаю, що 2008 рік - це останній рік стратегічного партнерства в тих рамках і умовах, в яких складалися (україно-російські стосунки) останні десятиліття", - прогнозує Єрмолаєв.

На його думку, Україну чекає серйозна інформаційна війна з Росією, яка може супроводжуватися і "торговою війною". Єрмолаєв також висловив думку, що 2009 рік може стати одним з найважчих економічних років в історії незалежної України.

Крім того, професор кафедри політології Одеського національного університету ім. Мечникова Василь Попков сказав : "Кавказ багато в чому розколов Україну".

Коментуючи стосунки з Росією, Попков констатував: "Якщо раніше були процеси певного згладжування, спроба діалогу, яка була ще пару років тому, то зараз ситуація стає драматичнішою".

На його переконання, в цій ситуації з"являться шанси у тих політичних лідерів, які розуміють, що "зіграти на антиросійській карті не можна", і перспектива з"явиться у тих політиків, які поводитимуться прагматичніше.

"Перспектива за прагматиками, які формуватимуть позитивний простір навколо України як на Заході, так і на Сході", - резюмував Попков.

Як повідомлялося, Україна категорично засуджує рішення Росії про визнання незалежності Південної Осетії і Абхазії, і вважає його грубим порушенням норм і принципів міжнародного права, двосторонніх і багатосторонніх договорів.

За матеріалами Интерфакс-Украина.

Зараз ви читаєте новину «"2009 рік стане для незалежної України одним з найважчих економічних років"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути