Ексклюзиви
понеділок, 27 вересня 2021 19:48

П'ятий рік справи Насірова: юрист пояснив повільних рух

П'ятий рік справи Насірова: юрист пояснив повільних рух
У березні 2017-го, коли детективи НАБУ прийшли до Романа Насірова з підозрою, лікарі вивезли його на ношах під ковдрою у "Феофанію". Фото: "Радіо Свобода"

Захист звинуваченого у зловживанні службовим становищем і службовому підробленні ексголови Державної фіскальної служби Романа Насірова затягує судовий розгляд справи.

Про це пише юрист Центру протидії корупції Вадим Валько на ZN.UA

Насірова затримали детективи Національного антикорупційного бюро у березні 2017 року.

За версією слідства, він надавав незаконні розстрочення боргу зі сплати платежів фірмам, пов'язаним з колишнім народним депутатом Олександром Онищенком і його "газовою схемою". Збитки становили понад 2 млрд грн.

Разом із Насіровим на лаві підсудних перебуває його колишній підлеглий, екскерівник одного з департаментів ДФС Володимир Новіков. Їм загрожує до шести років ув'язнення.

Наприкінці листопада 2017-го обвинувальний акт скерували до Шевченківського районного суду міста Києва. Там за два роки призначили близько 30 судових засідань, але весь цей час прокурори просто зачитували обвинувальний акт, оскільки адвокати Насірова вимагали озвучити всі 774 сторінки.

"З такими темпами розгляду тільки на це мало піти близько двох років. Однак у вересні 2019 року справу передали до ВАКС. Паралельно змінили законодавство, яке дозволило прокурорам озвучити короткий виклад обвинувального акту лише за 10 хвилин", - пише експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підозрюваний нардеп утік за кордон

На розгляд справи судді вже витратили 22 місяці, за цей час призначили понад 60 судових засідань, деякі з них переносили через карантин, хвороби суддів або учасників справи.

Не обійшлося і без спроб адвокатів затягнути розгляд. Так, колишній адвокат обвинуваченого Новікова чотири рази не прийшов на засідання, пояснюючи неявку "самоізоляцією" на Рівненщині. Тоді ж прокурори зафіксували його зустріч із підзахисним в Києві. Згодом цього захисника замінили.

Суд вже допитав кількох ключових свідків, зокрема Ігоря Білоуса, який очолював ДФС у 2014 році, і Юрія Дубинського, який був відповідальним за створення фіктивних підприємств для Онищенка. Також судді досліджували необхідні документи.

"Спершу вони (адвокати. - Gazeta.ua) зачитували практично кожну сторінку кожного тому наданих прокурором документів.

Після цього суд змінив порядок, надавши адвокатам і обвинувачуваним можливість коментувати не кожен том окремо, а сукупно всі докази, зібрані в певній області.

І, хоча Насіров та Новіков продовжують зачитувати те ж саме, що озвучує прокурор (назви документів, дату їх прийняття, реквізити тощо), тепер обвинувачувані мають лише три засідання на кожну область для оголошення позиції стосовно документів, що трохи прискорює розгляд", - зазначає юрист ЦПК.

Судді адекватно реагують на зловживання захисту, намагаються оптимізувати роботу, змінюючи порядок, або знаходять можливість призначати додаткові засідання, коли з'являється вільний час в розкладі.

Хоча темпи розгляду чи не найшвидші з усіх топсправ ВАКС, очікувати вироку цього року точно не варто. Адже треба завершити вивчення матеріалів прокуратури, допитати частину свідків і дослідити докази захисту.

За президентства Володимира Зеленського не відбулося посилення відповідальності за корупцію. Навпаки, за більшістю статей відбувається падіння присудження найсуворішого виду покарання – позбавлення волі.

Зараз ви читаєте новину «П'ятий рік справи Насірова: юрист пояснив повільних рух». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути