пʼятниця, 23 липня 2021 10:08

Обіцянка Зеленського "Весна прийде - саджати будемо" виявилася пшиком

Обіцянка Зеленського "Весна прийде - саджати будемо" виявилася пшиком
Два роки тому під час президентської виборчої кампанії одним із гасел Зеленського було "Весна прийде - саджати будемо". Фото: Reuters

За президентства Володимира Зеленського не відбулося посилення відповідальності за корупцію. Навпаки, за більшістю статей відбувається падіння присудження найсуворішого виду покарання – позбавлення волі. Про це повідомляють "Наші гроші".

Видання створило сайт "Антикорупційний барометр", за допомогою якого можна автоматично збирати інформацію щодо вироків за корупційними та службовими статтями Кримінального кодексу за період 2014-2021 років.

Так, у 2017-2018 роках суди перших інстанцій винесли 43-50 вироків з реальним позбавленням волі засудженим хабарникам, а 2019/2020-го– 22-29.

Аналогічно спостерігається зменшення кількості вироків з реальним ув'язненням за зловживання владою і службовим становищем – з 3-16 вироків у 2017-2018 роках до семи-восьми вироків 2019/2020-го.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Доки Зеленський обіцяє рівні можливості, його оточення ганяє на номерах без штрафів

Як не було, так і немає жодного вироку за незаконне збагачення.

Так само практично відсутні вироки з реальним позбавленням волі за такими корупційними статтями, як: підкуп особи, яка надає публічні послуги і зловживання нею повноваженнями, а також підкуп службової особи юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми і зловживання повноваженнями такою службовою особою.

Єдина стаття, по якій спостерігається кількісне зростання присудження реальних ув'язнень – пропозиція хабаря чиновникам.

Більш ніж половина вироків топпосадовцям за корупцію - виправдувальні

Протягом цього року суди першої інстанції винесли 55 вироків топпосадовцям по корупційних справах, з яких 29 були виправдувальні.

З 55 вироків чотири – посадовцям категорії А, які займають особливо відповідальне становище. Це три народні депутати, двох з яких Антикорупційний суд виправдав, а одного засудив до трьох років позбавлення волі умовно і призначив штраф у 17 тис. грн. Всі вони проходили у справах щодо незаконного отримання компенсації витрат на проживання в готелі через нібито відсутність власного столичного житла.

Також з категорії А вирок отримав голова Полонської РДА Хмельницької області: дев'ять років позбавлення волі з конфіскацією майна. Крім того, був виправданий перший заступник голови Миколаївської ОДА. Поки що жоден з цих вироків не набув сили.

"Корупціонерів категорії А кіт наплакав. Цього року одному нардепу впаяли умовний термін за те, що він за часів Порошенка отримував від держави компенсацію за проживання в готелі, тоді як мав своє житло у Києві. Наступний за крутістю посади корупціонер – голова райдержадміністрації на Хмельниччині. Ото і всі засуджені топзлочинці",- пишуть "Наші гроші" у Facebook.

2019-го під час виборчої кампанії по країні була розвішана політична реклама "Зе!президент - слуга народу": "Весна прийде - саджати будемо", "Кінець епохи брехні", "Кінець епохи жадібності", "Весна покаже, хто де крав".

Зараз ви читаєте новину «Обіцянка Зеленського "Весна прийде - саджати будемо" виявилася пшиком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути