пʼятниця, 20 листопада 2009 12:21

Путін підтримає Тимошенко, але газовий батіг не відкладе - Єрмолаєв

Путін підтримає Тимошенко, але газовий батіг не відкладе - Єрмолаєв

На майбутнє є загроза, що переговори Тимошенко і Путіна в Ялті стануть лише елементом політичної підтримки з боку Росії.

У 2004 році Росія також велику увагу приділяла одному з кандидатів в президенти: їздила на паради, поздоровляла, забезпечувала політичну підтримку.

Зараз ситуація змінилася, і Росія підтримує іншого кандидата –Тимошенко, саме до якої особливу увагу приділяє Путін.

Домовленості, які не покладено на папір, недійсні

Про це повідомив директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

Він вважає, що для тих, хто всі ці роки наполягав на відтворенні українсько-російського стратегічного партнерства, вчорашні події в Ялті – це, без сумніву, позитив. Зокрема, це стосується проектів, які виглядають перспективними і можуть відновити промисловий потенціал і державну кооперацію.

"Насамперед, це такі високотехнологічні програми як ядерна і космічна програми, які тривалий час були предметом спекуляцій і геополітичних торгів зараз знову стали предметом українсько-російської, а не українсько-натівської чи якоїсь іншої співпраці. І я особисто це вітаю", – зазначив Єрмолаєв.

Водночас його насторожило те, що ці переговори відбувалися на такому меркантильному рівні і жодна зі сторін не визначила концептуальні засади цих переговорів. Не зрозуміло, що власне відбувається – це поворот у зовнішній політиці чи просто спроба інвентаризації проблем, які накопичилися.

"Два прем"єри відрапортували про те, що вони домовились про найбільш цікаві сфери співпраці. Але враховуючи, що більшість цих сфер мають стратегічне значення, потрібно, мабуть, підвести певне визначення під цією співпрацею", – переконаний політолог.

На його думку, тема газу тут дещо надута, оскільки з формальної точки зору Україна профінансувала необхідний обсяг газу, який зараз зберігається в газосховищах, навіть якщо це відбулося ціною кредитів і ціною погіршення фінансового стану "Нафтогазу".

Тому в разі, якщо раптом виникнуть якісь проблеми з розрахунками, в України є певні майнові можливості відповідати перед Євросоюзом. Врешті-решт відповідати можна саме цим газом.

А щодо штрафних санкцій, то Андрій Єрмолаєв звернув увагу на репліку Черномирдіна, який сказав, пункт про штрафні санкції в контрактах залишається. На думку Єрмолаєва, договір, який зараз вихваляють Путін і Тимошенко, насправді дуже вигідний Росії і в плані ціноутворення, і в плані механізму його забезпечення. У Росії в будь-який момент залишається можливість тиснути на Україну.

"Так що цей батіг ніхто нікуди не відкладав. А залежати від особистих домовленостей Тимошенко і Путіна – це залежати від тієї самої візантійської політики, яку так багато критикують. Ті домовленості, які не покладено на папір, недійсні. Доки ми не отримаємо нові протоколи з новими обсягами постачання і гарантіями про відмову від штрафів, доти це залишиться лише голими заявами", – наголосив Єрмолаєв.

ЗІК
Зараз ви читаєте новину «Путін підтримає Тимошенко, але газовий батіг не відкладе - Єрмолаєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути