Ексклюзиви
середа, 04 вересня 2013 19:35

Путін звинуватив держсекретаря США у брехні

Путін звинуватив держсекретаря США у брехні
Джон Керрі. Фото: Reuters

Президент Росії Володимир Путін назвав брехнею заяви, зроблені в Конгресі США державним секретарем країни Джоном Керрі під час дебатів про можливе втручання в сирійський конфлікт. Як повідомляє "Інтерфакс", цю заява Путін зробив у середу , 4 вересня, зробив на Раді з прав людини.

За словами президента Росії, на запитання конгресмена про наявність у зоні конфлікту "Аль- Каїди" Керрі відповів , що представників цієї організації в Сирії немає. " Бреше, і знає, що бреше. Це сумно " , - зазначив Путін , пояснивши , що зараз в Сирії діє угрупування "Фронт аль - Нусра" , що є підрозділом "Аль - Каїди" , і влада США точно про це знає.

У той же час, як випливає зі стенограми дебатів, розміщеної в газеті The Washington Post, держсекретар США, навпаки, не заперечував наявність в Сирії "Фронту аль - Нусра". Більше того , значна частина дискусії була присвячена саме тому, чи не призведе військова операція в Сирії до посилення афілійованих з "Аль- Каїдою " угруповань і переходу хімічної зброї з рук місцевої влади до рук терористів.

Як зазначають РИА Новости, Путін вважає, що Конгрес в будь-якому випадку не може санкціонувати застосування сили щодо Сирії, так як це знаходиться поза його компетенцією. За словами російського президента РФ, таке рішення може прийняти тільки Рада безпеки ООН. Таким чином, вважає Путін, пряме втручання США в сирійський конфлікт без санкції Ради безпеки буде актом агресії.

При цьому Путін назвав непереконлимими заяви про застосування хімічної зброї сирійською владою . За словами президента , такі заходи зазвичай застосовуються лише у випадках , коли іншого виходу вже немає. У Сирії ж, вважає Путін, влада контролює ситуацію в країні і, по суті, вже добивають повстанців , які залишилися, що робить застосування хімічної зброї нелогічним кроком.

У Конгресі в даний час обговорюється можлива військова операція проти офіційної влади Сирії. Формально президент США Барак Обама міг прийняти відповідне рішення самостійно, проте він вважав за краще заручитися підтримкою парламенту. При цьому лідери обох палат Конгресу вже висловилися на підтримку планів президента. Очікується , що в разі згоди з боку конгресменів збройні сили США не проводитимуть повномасштабну наземну операцію, а обмежаться ракетним обстрілом об'єктів сирійської армії.

Необхідність втручання у триваючий більше двох років сирійський конфлікт керівництво США пояснює недавньої хімічною атакою під Дамаском, в результаті якої загинули, за різними даними, від 355 до 1400 осіб. Повстанці покладають відповідальність за те що сталося на владу Сирії, а ті в свою чергу називають інцидент провокацією з боку опозиції. Влада США і ще низка держав - членів НАТО зайняли сторону повстанців , в той час як російська влада називає докази опозиції непереконливими. При цьому в разі голосування в Радбезі ООН Росія зможе заблокувати резолюцію про проведення в Сирії військової операції, оскільки володіє правом вето. Проте Обама заявляє, що сподівається на зміну російської позиції з цього питання .

Зараз ви читаєте новину «Путін звинуватив держсекретаря США у брехні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

112

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути