вівторок, 03 вересня 2013 00:15

Бомбардування Сирії неминуче

Автор: фото: reuters
  Італійський солдат дає води дівчинці, яку евакуювали з Сирії. 28 серпня 2013 року корабель із групою біженців прибув із Сирії на острів Сицилія в Італії
Італійський солдат дає води дівчинці, яку евакуювали з Сирії. 28 серпня 2013 року корабель із групою біженців прибув із Сирії на острів Сицилія в Італії

Білий дім розпочав політичну кампанію за проведення військової операції в Сирії. Другий рік у цій країні точиться громадянська війна між прихильниками опозиції та президента Башира Асада. Загинули щонайменше 100 тис. мирних громадян. До людей застосовують хімічну зброю, заборонену міжнародним законодавством. Китай і Росія проти втручання інших країн у внутрішній сирійський конфлікт.

— Після гучних заяв президента США Барака Обами та європейських лідерів про готовність діяти важко повірити, що принаймні американці в цій ситуації стримуватимуться, — каже польський міжнародний оглядач Бартош Венглярчик, 42 роки.

Війна в Сирії триває не перший рік. Чому США вирішили втрутитися зараз?

— Там сталася катастрофа. Останнє застосування хімічної зброї в Дамаску — наймасштабніше від часів війни у В'єтнамі (1959-1975 роки. — "ГПУ"). Загинули, за деякими підрахунками, 1400 людей. І на Обаму тисне міжнародна спільнота, щоб він почав діяти.

Чи може Сирія стати другим Іраком, де результати миротворчих дій міжнародної коаліції виявилися надто суперечливими?

— Це залежить від того, на що наважиться Обама. Гадаю, це будуть нальоти на військові цілі в обмежених обсягах. Західні країни не вдадуться до масованих атак, бо загине велика кількість мирного населення.

Можливо розв'язати ситуацію дипломатичним шляхом?

— Бомбардування змусять шукати таких шляхів.

Із Башаром Асадом важко домовлятися. Диктатори погано розуміють аргументи, якщо вони не силові. Головне, чого бояться, — втратити владу. Тому бомби можуть змусити Асада піти на якісь поступки.

Чому позиція Росії вкотре відмінна від думки решти впливових світових держав?

— Вона завжди декларує принцип: не втручатися у внутрішні справи інших країн. Байдуже, чи гинуть діти, чи точиться громадянська війна, чи диктатор убиває людей — не втручаємося, і все. Москва підтримує Асада, бо має з Сирією тісні економічні зв'язки. А як прийде новий уряд, невідомо, як воно буде.

Чи можлива ситуація, коли для вирішення сирійської проблеми Захід піде на поступки Росії, наприклад, ЄС не підпише Угоду про асоціацію з Україною?

— Великі країни не раз вирішували важливі й для українців, і для поляків питання за нашими спинами. Та зараз такої загрози не помітно. Хоча завтра все може змінитися.

Американці розраховують, що Асада зрадять

Сирійське суспільство розколоте, тому без зовнішнього втручання громадянська війна в країні може тривати роками. Так вважає директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос, 47 років.

— У Сирії є протиріччя між правлячою етнічно-релігійною меншиною алавітів та етнічно-релігійною більшістю — сунітами, — пояснює експерт. — Також між вихідцями з сіл і старими міськими класами, буржуазією та частиною робітників. Спокій у цій країні тривалий час підтримували терором і диктатурою. Але коли такий конфлікт почався, він може тривати десятиліттями.

Громадянська війна поглиблює розбрат. Кордони між різними частинами суспільства стають важкопрохідні. Та ще складніший буває постконфліктний процес примирення, якщо до нього доходить. Бо що кривавіше й триваліше протистояння, то вища ціна перемоги й складніші згодом компроміси, без яких мир неможливий.

Сьогодні в Сирії немає впливових політичних сил, які цілком відповідали би поняттю "лояльна група" до США. Тому союзники не налаштовані на пряму інтервенцію. Вони створюють атмосферу неминучості удару. Ця тактика, ймовірно, є спробою стимулювати частину правлячого класу Сирії зрадити Асада й піти на переговори.

Зараз ви читаєте новину «Бомбардування Сирії неминуче». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути