вівторок, 03 вересня 2024 22:11

Путін рясно наобіцяв у монгольській юрті

Путін рясно наобіцяв у монгольській юрті
Замість кайданок Путіну запропонували розкішну юрту президента Монголії. Фото: eastnews.ua

В Улан-Баторі воєнного злочинця приймали з почестями, бо той робить Монголії пропозицію, від якої та не може відмовитися.

Нічний приліт

Офіційна поїздка Путіна до Монголії стартувала 3 вересня, але він прибув туди напередодні ввечері. Кремлівського диктатора приймали на червоній доріжці та з почесною вартою, хоча у Монголії, як у країні, котра ратифікувала Римський статут, мали б одягти на нього кайданки.

"Невиконання урядом Монголії обов'язкового ордеру МКС на арешт Путіна є тяжким ударом по МКС і міжнародній системі права. Монголія дозволила обвинуваченому злочинцю уникнути правосуддя, чим розділила (з ним) відповідальність за військові злочини. Ми працюватимемо з партнерами над тим, щоб це мало наслідки для Улан-Батора", - сказано у заяві українського зовнішньополітичного відомства.

Немає проблеми?

Утім, росіяни не виявляли жодного занепокоєння можливим арештом. Речник Путіна Дмитро Пєсков на запитання журналістів заявив: "З Монголією немає такої проблеми".

Чому - частково пояснили в самому МКС. Монголія зобов'язана співпрацювати, заявив прес-секретар Міжнародного кримінального суду Фаді Ель-Абдалла, але відсутній механізм забезпечення виконання ордерів. На додачу, речник МКС додав - якщо арешт Путіна порушить договірні обов'язки або дипломатичний імунітет, Монголія може цього не робити. Утім, за процедурою, судді МКС розглянуть випадок, зроблять висновки і представлять їх Асамблеї держав-учасниць. А вже ті можуть думати і приймати рішення, як покарати (і чи покарати взагалі) "неслухняну" Монголію.

На демарш Улан-Батора зреагували й у Європі. Офіційний Брюссель заявив, що "занепокоєний" невиконанням ордеру МКС. Звісно, Монголія може розвивати свої міжнародні відносини відповідно до власних інтересів, зазначила представниця Єврокомісії Набіла Массралі, але як країна-учасниця Римського статуту з 2022 року має певні правові обов'язки.

США, котрі Римський статут не ратифікували - мовчать, однак міжнародні організації, а також російські політичні емігранти написали відкритий лист до Монголії з закликом виконати ордер на арешт Путіна.

Східний тил війни

Перед поїздкою до Монголії Путін відвідав кілька східних регіонів РФ. Був, зокрема, у Владивостоці і республіці Тива. Цікаво, що й після Монголії поїде на Східний економічний форум на Далекому Сході РФ. Отже, вилазка у Монголію - перша з 2023 року поїздка до країни, що ратифікувала Римський статут, видається складовою більш масштабного турне Путіна, маршрут якого охоплює схід Росії та прикордонні країни. Тож чому Улан-Батор знехтував Статутом?

Кремль вкладає шалені кошти у транспортні шляхи з торговими партнерами на Далекому Сході та в Азії

Журналісти видання The Economist стверджують: Кремль вкладає шалені кошти (близько 70 мільярдів доларів США на 10 років) у транспортні шляхи з торговими партнерами на Далекому Сході та в Азії, приблизно така ж сума планується на трансдержавний коридор "Північ - Південь", щоб вийти через Іран до Індійського океану.

І - вишенька на торті - у Монголії Путін заявив про готовність проєктної документації газопроводу "Союз - Схід" (рос. "Союз-Восток") з РФ до Китаю, частина якого проходитиме по території Монголії. Це супервигідно Улан-Батору, тому там і не знали, де ж посадити дорогого гостя: у палаці чи в розкішній юрті.

Поклоніння Золотій орді

А щоб монголи не сумнівалися, Путін пообіцяв президенту Ухнагійну Хурелсуху паливо за пільговими цінами. На додачу, участь в реконструкції аеропорту, ТЕЦ, Улан-Баторської залізниці. Звісно, натякнув і на дешевий газ, якщо Монголія погодиться на "Союз -Схід".

Ухнагійн Хурелсух відповів, як сказали б у Кремлі, симетрично: спочатку провів російського гостя до палацу, де обидва поклонилися золотій статуї Чингіз-хана, який колись завоював землі Московії та в якого отримували ярлики на князювання, далі - до юрти.

У юрті Путіну так сподобалося, що він назвав переговори конструктивними і змістовними. Президент Монголії зажадав продовження традицій взаємодії з РФ на високому рівні і прийняв запрошення на саміт БРІКС.

Страхувальні дати

Росіяни, коли готували цей візит, ймовірно не були цілковито впевнені, що у Монголії не арештують Путіна. Тому "підтягли" поїздку відразу під кілька важливих дат: 86 річницю битви на Халхін-голі, 75 річниця Улан-Баторської залізниці, 50 річницю заснування міста Ерденет. Монголи порушили б усі східні традиції гостинності, зокрема й політичної, якби заарештували Путіна.

ті проєкти, про які йшлося в Улан-Баторі, дають економічну "подушку" Путіну

Для України цей вояж міжнародного злочинця небезпечний тим, що "Союз - Схід" є продовженням газогону "Сила Сибіру-2", а сукупно ті проєкти, про які йшлося в Улан-Баторі, дають економічну "подушку" Путіну для автономного існування Росії. А також - для тривалого, ледь не на десятиліття, продовження війни в Україні. Тому не викликає подиву й пікет протесту проукраїнськи налаштованих громадян Монголії та активістів проти візиту Путіна. Та пікет швидко розігнала поліція.

Реставрація "чингізидів"

Прийом Путіна в Улан-Баторі нагадував пекінський. І не випадково, бо безпеку російському диктатору в Монголії гарантував Китай. Навряд чи у країні, яка затиснута між РФ ф КНР, ризикнули б одягти кайданки на Путіна.

"Кілька вйськових дивізій (якби дійшло аж до того, - Gazeta.ua) могли б легко розігнати нечисленні ЗС Монголії", - звернув увагу політолог Василь Лаптійчук.

Та й навіщо, адже Улан-Батор, по суті, реставрує справи чингізидів, зазначив він. Улан-Батор міг відмовитися від візиту, але збитки були б йому набагато більші, ніж від наслідків невиконання ордеру МКС.

І вашим, і нашим

А з цим візитом Путін здобув символічну перевагу, оскільки опонентам Росії доведеться зважати не тільки на ордер МКС, але й на позицію сусідів, наголосив директор Євразійського центру Карнегі у Берліні Олександр Габуєв. "Приклад Монголії показує, що необхідність підтримувати відносини з Москвою переважає обіцянки країни щодо МКС", - зазначив він.

Причому Улан-Батор міг взяти до уваги досвід 2015 року, коли Південна Африка (ПАР) не заарештувала президента Судану Омара аль-Башира за ордером МКС.

"Монгольська політична спільнота вважає, що легше підтримувати безпечні й передбачувані відносини з РФ, а наслідки, якщо і будуть, то пізніше. Зрештою, неможливо змінити географію", - пояснив незалежний політичний аналітик і колишній співробітник Ради нацбезпеки Монголії Мунхнаран Баярлхагва.

Однак не все так сліпучо-гарно для Путіна. У серпні 2024 року парламент Монголії не вніс до держбюджету проєкт "Сила Сибіру - 2". Так, 3 вересня сторони підписали низку угод, у тому числі, щодо енергоносіїв. Водночас західний дипломат на умовах анонімності розповів The New York Times, що монгольський уряд зустрівся з посланцями західних держав для пояснення візиту Путіна. Справа, мовляв, в енергоносіях, від котрих на 95% залежить країна, адже минулої зими Монголія вже пережила дефіцит. Натомість західні представники попросили монгольську сторону не надавати Путіну можливості пропагувати війну в Україні.

Обриси Третьої світової

Візит Путіна до Монголії довів низьку ефективність МКС, щоб притягти його до відповідальності, потрібен спеціалізований військовий трибунал, розповів Gazeta.ua кандидат політичних наук Олексій Буряченко. Така ж ситуація буде і в "Червоному хресті", і в МАГАТЕ, - прогнозує він.

"Наше головне завдання - постійно працювати з партнерами і любіювати зміни у системі світової безпеки. Адже в такій конфігурації, за ООН, де має вплив РФ, вона продовжуватиме дестабілізувати ситуацію в різних районах світу і в якийсь момент світ може не встигнути за авторитарними режимами. І планету поглине Третя світова", - пояснив він.

Крім того, на думку експерта, це ще й робота політтехнологів Путіна на внутрішній електорат.

Зараз ви читаєте новину «Путін рясно наобіцяв у монгольській юрті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути