Ексклюзиви
понеділок, 17 березня 2014 20:13

Путін домовиться про Крим з Тимошенко - експерт

Путін домовиться про Крим з Тимошенко - експерт
Андрій Окара Фото: ua-ekonomist.com

Захоплення півострова - це примха Путіна та втілення його маніакальних політичних амбіцій. Про це стверджує в інтерв'ю Gazeta.ua російський політичний експерт Андрій Окара.

Які наслідки персональних санкції США для російських політиків?

- Персональні санкції є найефективнішим методом впливу на корумповані еліти Росії, України та всього пострадянського простору. Ці люди грабують у себе вдома, а живуть та зберігають гроші за кордоном. У Держдумі уже відкликали проект змін до закону про приєднання нових територій до суб'єктів федерації. Отож санкції, які вводить США, починають діяти проти тих людей, які причетні до кримської кризи.

Навіщо президентові РФ Володимиру Путіну Крим?

- Для нього - це своєрідний політичний фетиш, який потрібен для збільшення рейтингу. Жодної політичної та практичної вигоди у володінні Кримом немає. Півострів - потенційний тягар, який 60 років на собі тягнула Україна. При цьому Росія користалась півостровом як хотіла, володіючи військовою базою, за яку фактично не платила. Ще одна маніакальна ідея Путіна: зробити з регіону одну велику військову базу, аби згодом воювати за Стамбул.

Що очікує на Росію після усіх геополітичних боїв за Крим?

- Настане час великих випробувань. В першу чергу, ми спостерігатимемо катастрофу в російсько-українських відносинах. А саме на "братніх" зв'язках будувалась Російська імперія та Радянський союз. Також кримська окупація - реальна катастрофа для російської ідентичності. Крім того, в перспективі Росію очікує повна міжнародна ізоляція. Територіальний виклик - можливий розпад. Релігійний - солідарність ісламських та тюркських народів, та ще й на додачу - китайська загроза та проблеми на Кавказі.

Чи є в Путіна політичне майбутнє після анексії Крима?

- Росію очікує фюреризація влади, а самого Путіна - повна нестабільність. Це - точно не майбутнє успішного президента. Він цілком може перетворитись на типового авторитарного правителя, такого собі маленького фюрера. Можна очікувати закручування гайок в Росії, обмеження прав та свобод, а також посилення радикальних настроїв в країні. Саме в такому середовищі він зможе здійснювати свої політичні амбіції.

Як довго політичні еліти Росії виконуватимуть примхи президента?

- Ліміт підтримки - не безкінечний. Найбільшою катастрофою для Путіна буде втрата лояльності його політбюро. Поки що від санкцій США не постраждало найближче оточення президента. Якщо Захід запровадить санкції проти стовпів цього режиму, таких як Роман Абрамович, то це буде такий удар, від якого Путін не оговтається.

Що змусить Путіна остаточно відмовитись від зазіхань на Крим?

- Є ймовірність того, що найближчі соратники Путіна переконають його віддати Крим. Проте зараз в очільника Кремля розв'язані руки. Адже 21 березня Україна може підписати політичну частину Угоди про асоціацію. Того ж дня в Держдумі вирішуватимуть долю Криму. Тому очікуємо величезний торг між Росією та Україною. І ключовим перемовником тут виступить Юлія Тимошенко. Доля Криму залежатиме від того, про що Тимошенко домовиться з Путіном. Ці домовленості будуть широкими та складними.

Зараз ви читаєте новину «Путін домовиться про Крим з Тимошенко - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути