Ексклюзиви
середа, 19 жовтня 2011 12:55

Спецтема: Луценко за ґратами

Пшонка відмовився говорити про слідчого, який тиснув на свідка по справі Луценка

Пшонка відмовився говорити про слідчого, який тиснув на свідка по справі Луценка

Генеральний прокурор Віктор Пшонка на запитання, чи буде покараний начальник слідчої групи Олександр Іщук за тиск на свідка по справі Юрія Луценка Валерія Мельника.

На це запитання він дав ухильну відповідь.

"Я з повагою як генеральний прокурор відношуся до законів України. Справа знаходиться на розгляді у суді і суд повинен визначитися, яку дати оцінку при розгляді. Давайти дочекаємося розгляду суду",  - сказв він.

Журналісти заперечили, що у суді розглядається справа Луценка, а його питають про слідчого. Та Пшонка знову ухилився від відповіді: "Питають і про свідка по кримінальний справі. Є подання адвокатів в цій ситуації до суду. Я не повинен упереджено давати відповідь на те, яку думку буде мати суд. Є Кримінально-процесуальний кодекс і Основний закон. Давайте з повагою до цього відноситися, ми ж правова держава".

Журналісти знову уточнили: "Це норма для слідчого, коли зустрічаються до допиту зі свідком і чи правовий це вчинок?". Пшонка пошепки звернувся до свого помічника, який сидів поруч: "Так, далі питання".

Журналісти заперечили: "Ви не відповіли", на що генпрокурор сказав: "Я відповів. Шановні колеги давайте уважно вслухатися в те, що я сказав. Це вже дискусія, а на запитання я відповів".

Журналісти знову попросили дати правову оцінку дій його підлеглого, на що помічник Пшонки нагадав, що перед початком брифінгу він попередив журналіста, що в питаннях треба дотримуватися анонсованої на брифінг теми.

Журналісти знову заперечили, що генпрокурор несе відповідальність за всю систему вцілому і що дії Іщука не мають відношення до розгляду справи, а суд розглядає справу в межах висунутого звинувачення. Пшонка відповів: "Якраз ви говорите, шановні журналісти, що дії Іщука таки мають відношення до суті справи - це звучить в підтексті. Ви вимагаєте, щоб я в підтексті сказав про це, але я вже сказав, що є звернення адвоката і справа розглядається. Я не маю права дати вам відповідь там, де справа розглядається судом".

Також він зазначив, що щодо того, хто дав вказівки на зустріч зі свідком Мельником він не має ніяких данних. Після цього Пшонка попросив ставити запитання, якщо вони іншого характеру.

Нагадаємо, що днями журналісти одного з телеканалів оприлюднили відео, на якому зафіксовано, що свідку у справі Луценка Валерію Мельнику за півгодини до початку допиту у Печерському суді один зі слідчих Іщук назначив таємну зустріч. На зустрічі слідчий натякав свідку, що на суді треба відповідати саме те, що він казав в процесі досудового слідства.

Натомість, Мельник під час допиту все ж відмовився від своїх попередніх свідчень, наголосивши, що під час допиту він був хворий.

Зараз ви читаєте новину «Пшонка відмовився говорити про слідчого, який тиснув на свідка по справі Луценка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути