Ексклюзиви
понеділок, 08 листопада 2010 16:54

Проведення парламентських виборів невигідне "регіоналам" - політологи

Проведення парламентських виборів невигідне "регіоналам"  - політологи

Жодних правових підстав проводити парламентські вибори навесні 2011 року немає. Крім того, на думку експертів, Партію регіонів і так влаштовує чинний склад парламенту.

Таку думку висловив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський.

"Жодних підстав! З юридичної точки зору це безглуздо, бо нинішні депутати обиралися за Конституцією 2004 року. Тому норму, щоб обирати депутатів на 4 роки, можна ввести лише для наступного складу парламенту".

Водночас політолог не виключає, що Конституційний Суд може прийняти рішення щодо проведення виборів навесні 2011 року.

"Все залежить від політичної доцільності для влади. Якщо вона буде зацікавлена в якнайшвидшому проведенні, то так і буде. Ніби-то, до 2012 року ситуація в країні може погіршитися і тоді партії влади буде складніше набрати бажаний результат", - підкреслив він.

"Але є й інша сторона медалі: чи готова зараз влада викладати гроші на нові вибори? Чи є впевненість, що склад парламенту буде кращим, аніж той, що є? І коли відповідати на ці питання, то відразу постають відповіді ні! Партія регіонів спочатку має розібратися, чи отримає більше, аніж 270 мандатів тих, які зараз має разом з "тушками". А впевненості в цьому немає", - сказав Погребінський.

Політолог компанії "Перша рейтингова система" Михайло Басараб також висловив думку, що Партії регіонів ці вибори не потрібні.

"2011 рік вигідний Партії регіонів, щоб зберегти інерційний рух, який намітився на місцевих виборах. Це в тому сенсі, що опозиція значно здала. "Батьківщина" на очах тане. Вона не може продемонструвати опір владі, вона перебуває в безсилому стані. Влада не здобула колосального результату, але ще гірші показники в опозиції. Тому з точки зору електоральних розкладів "регіоналам" можливо й треба було б провести вибори якомога швидше", - підкреслив політолог.

"Але Партію регіонів абсолютно влаштовує сьогоднішній склад Ради. Вона без проблем проводить всі вигідні для неї рішення. Тому навряд чи там спішитимуть змінити парламент. Майже 300 мандатів у них і так в руках", - додав Басараб.

Нагадаємо, Конституційний Суд почав розглядати подання про конституційність змін до Конституції щодо проведення чергових виборів народних депутатів і президента України.

КС вирішив провести розгляд справи невідкладно у формі письмового слухання. Таким чином справа буде розглянута протягом місяця. Як відомо, відповідно до пропозицій депутатів чергові вибори Ради проводяться в останню неділю жовтня 2012 року. Чергові вибори президента України проводяться в останню неділю березня 2015 року.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Проведення парламентських виборів невигідне "регіоналам" - політологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути