Ексклюзиви
понеділок, 08 листопада 2010 13:28

"Регіонали" хочуть запровадити в Україні необмежений робочий день

"Регіонали" хочуть запровадити в Україні необмежений робочий день

Наступного тижня Верховна Рада планує розглянути проект Трудового кодексу, який посилює позиції роботодавця стосовно найманих робітників.

Один зі співавторів документа, народний депутат і голова Федерації профспілок України Василь Хара упевнений, що до кінця року Кодекс буде ухвалений.

Водночас, лідери інших профспілок виступають категорично проти ухвалення такого документу, пише Дело.

Основна претензія у голови Національного форуму профспілок України Мирослава Якибчука - до 13 статті Трудового кодексу, яка дозволяє роботодавцям самостійно регулювати трудові відносини шляхом видання власних нормативних актів.

За його словами, якщо на підприємстві немає профспілки чи уповноваженої представляти інтереси трудового колективу людини, то роботодавець в односторонньому порядку приймає нормативні акти (накази, розпорядження).

У свою чергу, голова Конфедерації вільних профспілок України Михайло Волинець також вважає, що це "прямо заохочує роботодавців ухилятися від укладання колективних договорів".

Хара ж не бачить у цьому проблеми. За його словами, не на всіх підприємствах є профспілкові організації чи вибрані представники трудового колективу, з якими роботодавець може укладати колективні угоди й договори.

"Якщо дотримуватися логіки Волинця, то за відсутності первинної профспілкової організації на підприємстві, яке складається, приміром, із п'яти осіб, його керівництво не може прийняти жодних рішень", - сказав він.

Водночас, як зазначає прес-служба конфедерації Вільних профспілок у випадку ухвалення документу буде спрощено процедуру звільнення

"Якщо раніше для звільнення співробітника потрібно було пройти процедуру узгодження зі профспілками, і у випадку негативного рішення роботодавець ризикував програти суд, то тепер ця перешкода зникла. Трудовий кодекс дає лише 1 день профспілковій організації для передачі роботодавцю юридичної позиції профспілки", - зазначають у профспілці.

Крім того, за словами Михайла Волинця, 143 стаття "дає можливість установити фактично необмежену тривалість робочих дня й тижня". Але Хара запевняє, що загальна кількість робочих годин на місяць не зміниться - буде 160 годин, і зміни стосуються лише тих спеціальностей і підприємств, де 8-годинний графік неможливий.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" хочуть запровадити в Україні необмежений робочий день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

126

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути