четвер, 19 листопада 2009 09:51

Прокурора Київщини підозрюють у корупції та "кумівстві"

Прокурора Київщини підозрюють у корупції та "кумівстві"

На початку грудня відбудеться засідання комітету Верховної Ради з боротьби із оргзлочинністю і корупцією, на якому буде розглянута справа прокурора Київської області Олександра Гардецького.

Приводом стали запити депутатів з БЮТ і НУНС, в яких прокурора звинувачують у корупції, зловживаннях службовим становищем та "кумовстві", пише "Дело".

Як пише видання, народний депутат від БЮТ Костянтин Бондарьов неодноразово направляв запити генеральному прокуророві Олександру Медведьку з проханням перевірити інформацію про те, що прокурор Київської області за кошти облпрокуратури облаштував приватний будинок у місті Ірпінь.

Крім того, "бютівець" стверджує, що Гардецький незаконно використовував кошти на ремонт приміщень прокуратури області і закуповував криміналістичну техніку на спонсорські кошти.

Як пише видання, на це генпрокурор відповів: в ході ревізії ніяких порушень закону не знайшли.

Зам прокурора віддячив шефові машиною Lexus-460

"Правомірно та в установленому порядку виходила і використовувалася за призначенням (закупівля криміналістичної техніки і ремонт приміщень) матеріальна допомога деяких благодійних фондів. Звернення до них за такою допомогою викликане відомими проблемами з фінансуванням органів прокуратури", - сказано в документі, підписаному Медведьком.

З матеріалів, які має в своєму розпорядженні видання, витікає, що матеріальну допомогу київській облпрокуратурі надавали дві благодійні організації - "Правозахист "Вільна громада" і "Правопорядок". Проте, стверджує видання, жодна з них не числиться в реєстрах благодійних і громадських організацій Мін"юсту.

До того ж, як повідомляє видання, особисто до президента України з конфіденційним листом звернувся народний депутат від НУНС Володимир Стретович. У ньому депутат навів приклади, коли прокурор області за призначення отримував матеріальну винагороду від підлеглих.

Зокрема, депутат пише, що батько прокурора Обухівського району Рустама Мамояна - Чоло Мамоян - купив Гардецького квартиру по вул. Чорновола, 25.

А зампрокурора Києво-Святошинського району Нодарі Цицуашвілі віддячив шефові машиною Lexus-460.

Крім того, народний депутат стверджує, що київський обласний прокурор є власником квартир у Дніпропетровську, Запоріжжі і Полтаві.

"Стретович написав цю брехню!"

"Я Гардецького не знаю, з ним незнайомий, проте у мене були ряд звернень громадян, тому я відреагував як народний депутат", - різко заявив Стретович.

Втім, пише видання, Генпрокуратура і тут не знайшла порушень закону.

У свою чергу, прокурор звернувся до глави комітету з боротьби з оргзлочинністю і корупцією комуніста Ігоря Калетника, в якому не лише спростував всі звинувачення Стретовича, але й вказав причини атаки на нього з боку депутата.

"Хочу також повідомити, чому саме Стретович написав цю брехню. Органами прокуратури 12.09.08 р. подано 36 позовних заяв до Бориспільського суду про визнання недійсними державних актів на 48 га землі, яка знаходиться зліва від автодороги, що веде безпосередньо до аеропорту "Бориспіль" і терміналу В.

Стретович мені особисто телефонував у зв"язку з цим по урядовому зв"язку і вимагав відкликати позови. Я не погодився", - відзначив в листі Гардецький.

Він також приклав до листа пакет документів. У них зазначається, що з вересня-жовтня минулого року міжрайонною прокуратурою проводилася перевірка законності надання земельних ділянок за розпорядженням тодішнього голови Бориспільської райдержадміністрації Івана Полюховича.

Виділення землі відбулося у 2006 році, коли 25 фізособам роздали ділянки по 2 га землі, відразу за терміналом В аеропорту "Бориспіль".

В обласній прокуратурі вирішили, що ділянки були роздані незаконно, і тому почали судову тяжбу, і за деякими з 36 позовів уже дійшли до Верховного Суду.

У свою чергу Полюхович, який вже близько двох років знаходиться на пенсії, відзначив, що зазначені ділянки були віддані в оренду приватній структурі, а при ньому вже розпайовані на користь 25 осіб.

Зараз ви читаєте новину «Прокурора Київщини підозрюють у корупції та "кумівстві"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути