Ексклюзиви
вівторок, 11 березня 2008 11:32

Про що говорять пози Ющенка, Тимошенко і Януковича (ФОТО)

Сучасні політики все частіше нехтують правилами протоколу, прописаними німецьким естетом і родоначальником протокольних правил "посадки" Іоганном Зульцером ще в ХVIII столітті, пише "Сегодня".

Видання попросило відомого протоколіста прокоментувати найпоширеніші помилки і пози українських політиків.

Оскільки порушеннями протоколу і певними позами при переговорах політики, найвірогідніше, намагаються щось сказати своєму візаві, "Сегодня" звернулася також за поясненнями "позиційних" натяків до кандидата психологічних наук Руслана Васютина.

Віктор Ющенко президент України

Оцінка від протоколіста: "Помилка Віктора Андрійовича в тому, що він закидає ногу на ногу. В принципі, серед українських політиків такими вільностями грішить лише президент, причому, перейняв він цю шкідливу звичку у своїх західних колег.

Слід зазначити, що в багатьох арабських країнах така поза вважається величезною неповагою до свого співрозмовника. Більш того, якщо партнер дозволяє собі закладати ногу на ногу, і при цьому видно його ступня, це вважається великою образою і може стати підставою для припинення переговорів".

Оцінка від психолога: "Перехрещені ноги в розслабленому стані - це завжди допоміжний жест (частина пози). Проте, це, безумовно, сигнал захисту або незадоволеності тим, що відбувається. Типова європейська поза, як у чоловіків, так і у жінок, яка демонструє, що людина намагається захистити себе від співрозмовника.

Положення рук знову-таки демонструють легкий або навіть середній захисний бар"єр. У поєднанні з ногами створюється враження захисної (оборонною) реакції і негативного відношення до того, що відбувається".

Юлія Тимошенко прем"єр-міністр України

Оцінка від протоколіста: В принципі, Тимошенко одна з тих, хто Зульцера не засмутила б. При посадці вона дотримує ться протоколу і дуже любить кокетливо перехрещувати ноги в області кісточок. Дрібна помарка - це положення голови Леді Ю. Вона дуже любить трохи нахиляти її убік, а згідно з протоколом, голову потрібно тримати рівно. Якщо аналізувати саме це фото, то слід звернути увагу на положення тулуба: Тимошенко дуже рівно тримає спину, ніби нахилившись уперед. Ця поза у напрямку до партнера по переговорах говорить про рішучу позицію, її напруженість і зібраність.

Оцінка від психолога:" Злегка похиле положення голови говорить про зацікавленість, традиційна упевненість в собі і в тому, що говорить. Можу відзначити і підкреслену жіночність. В цілому, вона намагається не виходити за встановлені рамки, що говорить про цілеспрямованість і самодисциплінованість людини.

Зустріч протокольна, але швидше позитивна. Юлія Володимирівна - майстер ораторського мистецтва і переговорів, тому в її випадку вельми складно ясно трактувати її дійсний настрій і реакції".

Віктор Янукович екс-прем"єр міністр України

Оцінка від протоколіста: Віктор Федорович також при посадці допускає помилки і не зовсім ідеально тримає ноги. Справа в те, що, згідно з протоколом, ноги потрібно тримати або разом, або паралельно, але бажано не виставляти одну вперед. У всьому іншому норми дотримані дуже чітко: ноги він широко не розставляє, тримає їх паралельно одна до одної, не забуває розстебнути і піджак.

Оцінка від психолога: Рукостискання невпевнене і слабке. Віктор Федорович нахилений вперед трохи більше, чим Кондоліза Райс, а це свідчить про меншу упевненість в контролі над ситуацією. Співрозмовники досить далеко один від одного, що означає підкреслено, демонстративно формальні стосунки.

А ось Райс, як би упирається, схрещені ноги говорять про бар"єр, протест, протистояння. З іншого боку, вона як би дозволяє з собою спілкуватися. Якщо відкинути жіноче кокетування, яке їй в принципі не властиве, то в наявності формальна доброзичливість і конструктивність на тлі прихованої неприязні і протистояння.

За матеріалами: "Сегодня".

Зараз ви читаєте новину «Про що говорять пози Ющенка, Тимошенко і Януковича (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути