Ексклюзиви
понеділок, 24 травня 2021 15:01

Примусову посадку лайнера Ryanair порівняли з вагнергейтом

Примусову посадку лайнера Ryanair порівняли з вагнергейтом
Росія свого часу готувала подібний сценарій для України. Фото: Reuters

В Офісі президента нещодавній інцидент із лайнером компанії Ryanair у Білорусі назвали прямим проявом міжнародного тероризму.

Те ж саме могло статися з Україною в разі проведення "подібної спецоперації", заявив радник керівника ОП з антикризових комунікацій Михайло Подоляк, передає "Українська правда". Головним організатором і вигодонабувачем примусової посадки він вважає РФ.

"Примус пасажирського літака до посадки в Мінську за сфальсифікованим приводом та під конвоєм військової авіації - безумовний і демонстративний виклик сучасному світу. Очевидно також, що цей фантастичний за цинізмом і витонченістю акт нинішньої білоруської держави вимагає обов'язкової жорсткої юридичної оцінки. Мінімально це може бути "заборона на небо", ізоляція країни від прямих комунікацій із цивілізованим світом. Оптимально - прямі персональні санкції стосовно авторів цього єзуїтського сценарію. Ключове тут те, що подібні дії явно руйнують загальноприйняті правила поведінки та створюють смертоносні прецеденти. Офіційний Мінськ байдужий до власної репутації, і тому засобів впливу не так багато. Якби подібний інцидент з силовим примусом іноземного пасажирського авіалайнера до невмотивованої посадки стався у вільній країні, наслідки були б набагато важчими. Я б особливо відзначив і ще один важливий аспект цієї історії. Єдиний шлях у самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка - остаточно розчинити свою країну в РФ", - сказав Подоляк.

За його словами, саме Росія свого часу готувала подібний сценарій для України. У вигляді "неіснуючої спецоперації з точно такими ж примусовими діями та подальшою максимальною дискредитацією нашої країни".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіарейс із Києва направили в обхід Білорусі

У Мінську екстрено посадили пасажирський лайнер Ryanair, який летів з Афін у Вільнюс. Причиною назвали повідомлення про його нібито мінування. Водночас в аеропорту затримали співзасновника Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича, який перебував на борту.

Наприкінці липня 2020 року в Білорусі затримали банду російських найманців, серед яких були бойовики з Донбасу. Через 15 днів Олександр Лукашенко, який де-факто виконує обов'язки президента Білорусі, віддав затриманих під Мінськом "вагнерівців" Росії.

Журналіст Юрій Бутусов повідомив із посиланням на власні джерела, що ГУР Міноборони, СБУ й департамент із військових злочинів Офіса генпрокурора проводили спецоперацію з розшуку та затримання бойовиків. Зрив спецоперації міг статися через витік інформації з Офіса президента.

Керівник ОП Андрій Єрмак заявив, що інформація про зірвання операції через зрадника в ОП - "дезінформаційна атака".

Зараз ви читаєте новину «Примусову посадку лайнера Ryanair порівняли з вагнергейтом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути