четвер, 10 лютого 2022 10:14

За Зеленського з'явився новий схематоз - на виробництві паспортів

За Зеленського з'явився новий схематоз - на виробництві паспортів
Бізнес із корінням "регіоналів" прийшов на держзамовлення за влади Зеленського. Фото: Reuters

Державний поліграфкомбінат "Україна" зробив замовлення на 500 млн грн у компанії з колишнього об'єднання ЄДАПС. Новому постачальнику вже переплатили близько 28 млн грн. А ціна на паспорт для громадян виросла мінімум на 40 грн.

Про це пише "Українська правда".

Щоб здобути безвіз із Європейським Союзом, Україна розробила нові закордонні паспорти із чіпами, куди вносять біометричні дані: відцифрований підпис, відбитки пальців, образ обличчя.

З 2014 року ці документи виробляє державне підприємство Поліграфічний комбінат "Україна". Використовує продукцію приватних постачальників.

Упродовж восьми років у державного поліграфкомбінату було кілька партнерів у виробництві. Серед них - міжнародна компанія Linxens із головним офісом у Франції та виробництвом у Таїланді. Для українських паспортів постачала обкладинки із чіпами.

Торік новим продавцем обкладинок стала українська компанія "Поллі-Сервіс".

Компанія належить до групи Industrial Innovation Group, формальні власники якої - маловідомі українці Ірина Обиденко й Микола Войтович, громадянин Об'єднаних Арабських Еміратів Матар Таріям і декілька офшорів. Раніше компанія входила до групи ЄДАПС, Єдиної державної автоматизованої паспортної системи.

Лобістом ЄДАПС виступав колишній народний депутат від Партії Регіонів, згодом - заступник голови Міграційної служби Василь Грицак.

Керував ЄДАПС бізнесмен Юрій Сидоренко. 2006 року правоохоронці казали про його корупційні зв'язки та що він переховується за кордоном. Те саме згадували й 2014-го.

Сидоренка звинуватили в США. Слідство стверджувало, що він із племінником у 2005-2010 роках платив хабарі посадовцю зі структури ООН Мауріцио Сициліано. Суд у США зрештою вирішив, що ця справа йому непідсудна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Офіс президента потрапив у корупційний скандал, пов'язаний із колишніми "регіоналами"

У 2015-2017 роках фірми колишнього консорціуму об'єдналися під новою назвою Industrial Innovation Group. Офіційно Сидоренко вийшов із компанії, що "прибрала до рук" його заводи, патенти. У складі групи залишились менеджери ЄДАПС.

Торік "Поллі-Сервіс" отримав від держави 515,2 млн. Це не лише більше за вартість усіх її держтендерів упродовж останніх п'яти років, а й майже вп'ятеро перевищує весь дохід 2020 року.

Компанія з колишнього ЄДАПС також постачає службові посвідчення для офіса генерального прокурора і його регіональних підлеглих, Національного антикорупційного бюро і Держприкордонслужби, перепустки для податківців, обладнання для карток Приватбанку.

Обкладинки комбінату "Поллі-Сервіс" продав дорожче, ніж планувала це зробити французька Linxens, - за 146-147 грн або €4,6 за одиницю замість €4,09.

У тих кількостях обкладинок, які комбінат уже закупив,1,8 млн одиниць, набігає майже 28,8 млн грн переплати. Також чіпи, вмонтовані в обкладинку, виявилися застарілими.

12 січня Linxens заявили державному комбінату матеріальну претензію в €1,5 млн. У таку суму постачальник оцінив збитки від непідписаного замовлення на обкладинки.

Старий ЄДАПС привів голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, пише ЗМІ. Сам депутат лобізм заперечив.

У серпні 2021-го керівником поліграфкомбінату призначили Тетяну Бондаренко - подругу топменеджерки колись ЄДАПС, а тепер Industrial Innovation Group Ірини Обиденко. Кандидатуру Бондаренко погодили в Офісі президента.

Нова директорка відмовилася від співпраці з іноземцями на користь наближеного до себе виробника.

Україна знизилася в індексі сприйняття корупції. Чинна влада затягує виконання антикорупційних обіцянок.

Щороку державний бюджет України втрачає 450 млрд грн через корупційні схеми. Якщо додати до цієї цифри ще 500 млрд грн потенційних інвестицій, які Україна не отримує через ті ж схеми, то буде ще один державний бюджет.

Зараз ви читаєте новину «За Зеленського з'явився новий схематоз - на виробництві паспортів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути