пʼятниця, 07 вересня 2012 13:27

"При ухваленні закону про ринок землі виявиться, що продавати вже нічого" - експерт про земельний банк

"При ухваленні закону про ринок землі виявиться, що продавати вже нічого" - експерт про земельний банк
Юрій Гаврилечко: "Рада постаивла віз поперед кобили" Фото: ukrnews24.com

Ухваливши закон про земельний банк, влада фактично може розпочати розподіл землі, а вже потім де-факто легалізувати її продаж.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав експерт ГО "Фонд суспільної безпеки" Юрій Гаврилечко.

Він припустив, що завдяки ухваленню закону про земельний банк, влада хоче розпочати інвентаризацію землі, а потім вже оголосити про її продаж

"Ухвалення подібного закону без ухвалення закону про ринок землі дозволяє зробити дуже цікаву річ — це призведе того, що буде продовжено повну інвентаризацію і встановлено певні правила щодо власності землі. По суті, виникне ситуація, що при прийняття закону про ринок землі виявиться, що саме продавати вже майже нічого немає. Ринок вже повністю розподілено, є нові власники і цей закон лише буде виключно постфактум закріплювати існуючи стан речей", - пояснив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кілька сімей хочуть скупити 40 млн га українських чорноземів за копійки - Гриценко

Гаврилечко додав, що саме банк може займатися розподілом та продажем землі.

"Очевидно, можливо таким чином буде ще подолано в суто технічний спосіб мораторій на продаж землі господарського призначення. Банк є, він може цим розпоряджатися", - наголосив експерт.

Він також підкреслив: "Через це важко сказати, в який спосіб це буде входити в законодавчі колізії з іншими законодавчими актами. Але що певні проблеми будуть — вже зараз можна стверджувати. Будь-які спроби зробити щось без дуже чіткого законодавчого розмежування і встановлення правил гри, говорить про те, що правила будуть потім вже закріплятися за наявністю того, що вже є. Верховна Рада у цьому випадку підійшла дуже цікаво — вона в дуже простий спосіб поставила віз попереду кобили. І спочатку вона вирішила всі питання із власністю у такий спосіб, а потім вже буде розподіляти і закріпляти наявну ситуацію новими законами".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада вночі прийняла закон про створення земельного банку

"У нас 20 років ведеться розмова, що буде створено земельний кадастр і все буде абсолютно добре. Він взагалі мав запрацювати у повному обсязі з першого липня цього року. Допоки немає чітких правил ведення, чи будь-яких інших чітких нормативних актів, які дозволяють використовувати у той чи інший спосіб землю, вони не йдуть на користь ситуації", - підсумував Гаврилечко.

Нагадаємо, що вчора, 6 вересня, о 21:47 Верховна Рада прийняла закон про створення земельного банку. Проект закону №143 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності" фактично створює передумови для функціонування ринку землі.

Зараз ви читаєте новину «"При ухваленні закону про ринок землі виявиться, що продавати вже нічого" - експерт про земельний банк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути