вівторок, 07 лютого 2012 15:01

Експерт: Приймати нинішній законопроект про ринок земель - дуже небезпечно

Експерт: Приймати нинішній законопроект про ринок земель - дуже небезпечно

Законопроект про ринок землі має забезпечити встановлення високої ціни на неї.

Таку думку висловив президент Асоціації українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса в ефірі "Ера FM".

"За великим рахунком, має йтися про те, як прописати закон про ринок землі, щоб ціна на українську землю була досить високою. На жаль, той законопроект, який розглядається у Верховній Раді, він не відповідає дійсності. Там вказано, що земля буде продана за так званою "експертною оцінкою". Уявляєте, як наші експерти можуть оцінити українську землю?" - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У січні газ для України коштував $397 та $430 - Мінекономіки

Експерт застеріг від швидкого прийняття законопроекту про ринок земель у його нинішньому вигляді.

"Я не виступаю за негайне зняття мораторію і за підтримку законопроекту, який розглядається на сьогоднішній день у Верховній Раді. Я виступаю за те, що завершення земельної реформи необхідне, але я проти того, щоб ми зараз галопом затвердили який законопроект, як ми зробили з Бюджетним кодексом, як ми зробили з Податковим кодексом ... У передвиборчий рік створити законопроект, який, по суті, є компромісом незбалансованих ідей народних депутатів - це дуже-дуже небезпечно", - зазначив фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні євро подешевшав на 2 копійки, курс долара майже не змінився

Водночас Ліссітса наголосив на необхідності зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

"Україна залишилася єдиною поряд з Білоруссю серед країн колишнього соціалістичного табору, де досі не вирішене питання ринку землі. Ми починали реформу 20 років тому, ведемо її і вже забулися, скільки у нас землі, не пам'ятаємо, скільки у нас власників паїв, бо дуже багато з них повиїзжали за кордон, дуже багато повмирали. Сьогодні багато вихідців із сільської місцевості, які живуть у містах і не можуть продати свої земельні паї. І суто моральне питання: якщо люди, відпрацювавши у радянських колгоспах по 30-40 років, отримали цей нещасний пай землі і зараз не можуть його продати, я вважаю, що це аморально", - підкреслив він.

Нагадаємо, один з лідерів фракції Партії регіонів Михайло Чечетов заявив, що Верховна Рада може ухвалити законопроект про ринок землі в лютому.

Зараз ви читаєте новину «Експерт: Приймати нинішній законопроект про ринок земель - дуже небезпечно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути