вівторок, 29 травня 2012 20:04

"Президенту вигідно, коли у Раді б'ються, бо це дискредитує парламентаризм" - експерт

"Президенту вигідно, коли у Раді б'ються, бо це дискредитує парламентаризм" - експерт
Сергій Таран: Добре, що у Януковича вистачає розуму не говорити про мови. Фото: ua.glavred.info

Будь-якому президенту завжди вигідно, щоб у парламенті відбувалися бійки.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Сергій Таран, говорячи про те, чому президент Віктор Янукович досі не прокоментував останню бійку у парламенті.

"Я не думаю, що Янукович буде коментувати будь-які бійки у парламенті. Хоча йому це буде дуже вигідно, бо якщо парламент не може дійти згоди — це означає, що відбувається дискредитація парламентаризму, а відтак єдиною легітимною відносно гілкою влади залишається президент", - пояснив експерт.

Він також додав, що будь-якому президенту в Україні було вигідно, коли в парламенті щось негаразд.

"Такий простий приклад: при Кучмі була набагато більша цензура в ЗМІ, але будь-яку бійку у парламенті показували всі підконтрольні Кучмі телеканали. Це є дискредитація парламентаризму", - розповів Таран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович наказав підняти "мовне" питання, аби підвищити рейтинг на 3-5% - Яценюк

Політолог переконаний, що в цій ситуації Янукович "не буде так би мовити опускатися до коментарів подій в парламент, хоча дискредитація інших гілок влади безперечно вигідна тим органам влади, де нібито є таке враження порядок".

Експерт також підкреслив, що коментування бійок у парламенті не входить до обов'язків президента. "Його обов'язок в тому, щоб парламентаризм у нас був забезпечений. Щоб були дотримані права опозиції, наприклад. Оце нехай краще коментує. Щоб у нас було дотримано прозорість під час виборчої кампанії. Оце його справа, - вважає Таран. - Він гарант Конституції, він гарант дотримання конституційних справ. А коментувати кожну бійку у парламенті.... Якби це було щось таке одинарне, то так. Але це, на жаль, типове явище".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Регіонали вже подумують про референдум щодо російської мови

Водночас, говорячи про те, чому Янукович не висловлює зараз свою позицію щодо "мовного" законопроекту "регіоналів" і взагалі "мовного" питання, експерт підкреслив, що президент має бути нейтральним у подібних темах.

"Добре, що у нього вистачає розуму (не коментувати). Тому що президент має позиціювати себе в центрі політичних аспектів. Будь-яка екстремальна позиція президента одразу підриває його електоральну базу, з якою і так у нього проблеми. Тому президент має уникати таких гострих питань", - підкреслив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Депутат Кендзьор попередив, що в разі зазіхання на українську мову підірве у Раді тротил

Нагадаємо, що на минулому тижні між опозиціонерами і "регіоналами" у Верховній раді сталася бійка через розгляд законопроекту про регіональні мови, який фактично вводить другою державною мовою російську.

Зараз ви читаєте новину «"Президенту вигідно, коли у Раді б'ються, бо це дискредитує парламентаризм" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути