вівторок, 29 травня 2012 16:29

Партії регіонів порадили спочатку розробити закон про захист української мови

Партії регіонів порадили спочатку розробити закон про захист української мови
Микола Жулинський переконаний, що проблем з мовами в Україні немає. Фото: www.oa.edu.ua

Партія регіонів мала б спочатку розробити законопроект про захист української мови, а вже потім захищати мови нацменшин.

Про це на круглому столі, присвяченому "мовному" питанню сказав Директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України Микола Жулинський.

"Раптом було необхідно спочатку закон подати, то подати концепцію. І ми бачимо, який з цього вийшов конфлікт. Кому він потрібен? Хто від цього виграє? Чи влада від цього щось виграла?", - наголосив він.

За його словами, проблеми з мовами в Україні не існує і розмовляти російською ніхто нікому не заважає.

"Ці розмови, які я сьогодні чую, що, мовляв, 50% населення розмовляє російською мовою — хай розмовляють, це їхнє право. Але ж мова іде про те, що ці порушення відбувалися постійно, - підкреслив Жулинський. - Згадаємо ініціативи тих декількох обласних рад, які приймали в порушення Конституції України закони про надання статусу регіональної мови російської в певних областях. Це все порушення Конституції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин заявив, що Рада повернеться до розгляду мовного законопроекту

"Безперечно, всі це знали, але комусь це було вигідно і комусь хотілось це ініціювати і збурювати атмосферу", - додав він.

Жулинський також наголосив, що логічніше для влади було б спочатку прийняти закон, який би захищав українську мову, а потім займатися мовами нацменшин: "Якщо би хотіла Партія регіонів спокою, миру і порозуміння у суспільстві і не старалася б використовувати мовну проблему у своїх передвиборних цілях, наголошуючи на тому, що у нас були такі зобов'язання, коли ми йшли до влади, то логічно було розробити і прийняти закон про українську мову".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович наказав підняти "мовне" питання, аби підвищити рейтинг на 3-5% - Яценюк

Він додав: "Забезпечити права української мови, як це передбачає стаття 10 Конституції України, тобто реалізувати її. А тоді вже готувати відповідний закон про забезпечення мовних прав національних меншин. Тоді це б було логічно, зрозуміло і тоді б не виникало б цього протистояння у суспільстві".

Зараз ви читаєте новину «Партії регіонів порадили спочатку розробити закон про захист української мови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути