Ексклюзиви
неділя, 28 липня 2019 19:48

Президентська фракція у Раді спускає з гальм запобіжники диктатури

Президентська фракція у Раді спускає з гальм запобіжники диктатури
Керування фракцією на понад 200 людей консультант порівнює з армійською системою. ФОТО: Facebook "Слуги народу"

Монобільшість "Слуги народу" у Верховній Раді ставить під загрозу запобіжники для влади.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив політичний консультант Олексій Ковжун.

"Єдина монолітна сила — це добре для керування, утім з точки зору утворення запобіжників для диктатури — це погано і небезпечно, але я досить спокійний щодо диктатури. Як кажуть лікарі, будемо спостерігати в динаміці", — зазначив Ковжун.

Керування фракцією на понад 200 людей консультант порівнює з армійською системою.

"Армійська рота складається зі ста людей. Там є командир роти, старшина роти, чотири командири взводів, у кожному взводі є дві чоти, командири чот. А ще всі ці люди живуть в одному місці, не можуть з нього вийти без дозволу, однаково вдягнені, їдять одне й те ж саме і не п'ють. Увесь цей апарат потрібен для управління лише сотнею людей. 250 депутатів — це дві з половиною роти. Керувати ними — а вони ще й сплять у різних місцях, вдягаються по-різному — це так само, як зганяти стадо котів. Я нікому не раджу так робити, бо коти зазвичай розбігаються. Тому будемо спостерігати за утворенням різних мікро- і великих груп", — пояснює Ковжун.

"Якщо ми з вами удвох приходимо в ресторацію, ми можемо домовитися досить легко, бо нас двоє. Якщо нас троє, то існують завжди дві мікрогрупи. Коли ми обираємо суп, ви солідарні зі мною, а коли основу страву — я погоджуюся з вашим супутником, а потім знову з вами солідаризуюся з десертом. А на каві вже інші мікрогрупи. Буде цікаво", — коментує експерт взаємодію між утвореними групами всередині фракції.

За відсутність запобіжників з боку інших органів влади ними має стати активне громадянське суспільство та четверта влада, вказує політконсультант.

"Ми маємо зрозуміти, що ці хлопці дивитимуться на цифри, рейтинги. Вони планують таку собі історію, що називається маркетингова демократія — "Чего изволите". Тобто як НАТО має підтримку, то ми за НАТО. Тому громадянське суспільство має активізуватися і ставати помітнішим і голоснішим", — пояснює Ковжун.

Дії нових депутатів спрогнозувати складно з огляду на те, що вони є абсолютно новими гравцями: "Новачки зазвичай менш передбачувані, ніж професіонали. Своєю непередбачуваністю вони компенсують нестачу досвіду. Я думаю, що вони виконають обіцянку і позбавлять себе недоторканності, призначать генпрокурора".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відповідальність за голос проти фракції: як "Слуга народу" триматиме дисципліну

У Верховній Раді ІХ буде 254 нардепи від "Слуги народу". Наступного тижня вони пройдуть освітній інтесив від Київської школи економіки. Навчання пройде в Трускавці.

Також до парламенту пройшли "Опозиційна платформа - За життя", "Батьківщина", "Європейська солідарність" і "Голос".

Зараз ви читаєте новину «Президентська фракція у Раді спускає з гальм запобіжники диктатури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути