понеділок, 21 травня 2018 17:27

Президентом маніпулюють у Харківській області - експерт

Президентом маніпулюють у Харківській області - експерт
Журналіст Яніна Соколовська висловила сумніви щодо адекватності дослідження, яке показує, що у Харківській області масово всі підтримують губернатора Юлію Світличну

Соціологічне опитування про підтримку політичних діячів в Харківській області має певну мету - "переконати президента Порошенка віддати область на виборах потрібним людям" (читай - "провести всі фінансові потоки через людину, якій харків'яни "довіряють" найбільше"), вважає політичний експерт, журналіст Яніна Соколовська.

Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

Як випливає з дослідження, у Харківській області масово всі підтримують губернатора Юлію Світличну.

"Виборці, за даними опитування, люблять її значно більше, ніж Добкіна, Рабіновича, Фельдмана, Мураєва, а головне - одіозного, але який з легкістю виграє будь-які вибори мера першої столиці Кернеса", - зазначає Соколовська.

За її словами, в опитуванні "прекрасно все". По-перше, кількість респондентів - 18,5 тисяч осіб, всього лише в одній області, в той час як соціологія по всій країні зазвичай тримається на позначці максимум 5 тисяч вибірки.

"Колеги кажуть, що "таке опитування вкотилося б в мільйон", - додає експерт.

По-друге, термін проведення соцдослідження - 3 тижні, що досить мало для організації якісного опитування такого масштабу. Наприклад, Київському міжнародному інституту соціології на польовий етап тільки в обласному центрі з вибіркою в 2 тисячі потрібен місяць, пише Соколовська.

По-третє, перегин в бік області (при тому, що більше половини виборців живе саме в Харкові): з "опитаних" 18,5 тисяч респондентів - 4,6 в Харкові і 13,8 в решті області, тобто співвідношення 25% Харків - 75% область, при тому, що за населенням реальне співвідношення 52% - Харків і 48% - область.

"Мабуть, так "понизили" рейтинг Кернеса та інших міських політиків, "завищивши" Світличну в питаннях впізнаваності/довіри. Принаймні, це єдина причина, яка логічно простежується", - припускає експерт.

І нарешті, відзначає вона, дивовижні, якщо не дивні лідери і антилідери: це і нібито мінімальний (4%) рейтинг "керуючої" в Харкові та області партії "Відродження" (жоден інший рейтинг не демонстрував таких низьких цифр), це і незрозуміло навіщо "надута" популярність деяких всеукраїнських політиків, наприклад, Андрія Парубія, а також підтримка Юрія Бойка і т.п.

"Люди пам'ятають, що глава АП Райнін "курує" Харківську область, а Світлична залишається його "креатурою". Ось і "визначили" лідера в регіоні за допомогою потрібного соцопитування, - пише Соколовська. - Цікаво, спрацює?".

Зараз ви читаєте новину «Президентом маніпулюють у Харківській області - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути