середа, 18 січня 2012 09:21

Пресинг з боку Росії буде посилюватися, якщо ми не дамо відсіч - Чорновіл

Пресинг з боку Росії буде посилюватися, якщо ми не дамо відсіч - Чорновіл

Однією з причин "газового" та "сирного" протистояння між Україною та Росією є бажання Володимира Путіна перед виборами показати, як Росія "холопів різних по окраїнах ставить на своє місце",

Таку думку в ефірі 5 каналу висловив народний депутат Тарас Чорновіл.

Говорячи про закиди російської сторони щодо поганої якості української молочної продукції, Чорновіл наголосив, що подібні конфлікти - це лише початок і в подальшому тиск на Україну зі сторони Москви буде посилюватися.

"Ми втягуємося в певне політичне протистояння. З одного боку, це є тимчасовий ефект: Путін дуже зацікавлений, щоби перед виборами - а в нього тепер все не настільки однозначно, як це було раніше - йому потрібні якісь дії, які показують, що Росія "холопів різних по окраїнах ставить на своє місце", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "газовій" суперечці Росія у виграшному становищі - експерт

Чорновіл наголосив, що це перший пропагандивний момент у цьому конфлікті.

"Другий момент: Путінська доктрина приходить на зміну Медведєвській, яка передбачає більш жорсткий пресинг і здобування більше перспектив і більше поступок від сусідів. Плюс створення Євразійського простору, який без України втрачає будь-який сенс", - вважає нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міллер доповів Медведєву: Україна має заплатити за недобір газу

Політик переконаний, що через півроку цей пресинг буде продовжуватися, якщо ми не будемо давати відсіч.

Він також нагадав, що стосунки Путіна і Віктора Януковича не найкращі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія може заборонити ввезення українських фруктів, молока, горілки і пива

"В Росії приходить до влади Путін, людина, у якої з нашим президентом відносини очевидно не складуться. Є свої історії, зокрема те що Медведєв в Росії явно підтримував Януковича, а Путін – Тимошенко. Справа проти Тимошенко – це був досить відвертий прямий юридичний удар Путіну, дуже не приємна для нього обставина. Кілька разів він приїжджав в Київ, очевидно його чимось обнадіювали, але він повертався ні з чим. Це був дуже негативним для нього моментом в його внутрішньополітичній грі з Медведєвим. Так відносини не склалися і не складуться з багатьох обставин", - переконаний нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сир з Черкащини взагалі не експортують до РФ - відповідь на закиди про якість сиру від Росії

Водночас, на думку Чорновола, Україна також має певні важелі впливу на Росію.

"Про це багато хто не згадує, але Україна є учасником групи вступу Росії до СОТ. На жаль, ми не виставили індивідуальних двосторонніх претензій, але ми брали участь у багатосторонніх. Все те, що зараз робить Росія по санітарних зокрема обмеженнях, заборонено їй робити у такий спосіб умовами її вступу в СОТ", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія намагатиметься змінювати правила СОТ - експерт

Він пояснив, що фактично Росія вже вступила, але формальне завершення вступу відбудеться десь у травні. "А це не означає, що до цього моменту Росія має право робити якісь такі дії", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Пресинг з боку Росії буде посилюватися, якщо ми не дамо відсіч - Чорновіл». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути