середа, 16 листопада 2011 19:48

Росія намагатиметься змінювати правила СОТ - експерт

Росія намагатиметься змінювати правила СОТ - експерт

Вступивши до Світової організації торгівлі (СОТ), Росія намагатиметься впливати на формування її правил.

Таку думку висловив директор інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський у ефірі Першого ділового каналу.

"Було би дуже дивно для такої великої економіки, як російська, залишатися поза межами світового економічного клубу. Росія очікує отримати традиційні економічні, інституційні та політичні ефекти від членства у СОТ. Йдеться, перш за все, у можливості брати учать у багатосторонніх перемовинах щодо міжнародної торгівлі і таким способом впливати на формування правил СОТ. По-друге, зробити свій торговельний режим більш зрозумілим і більш прогнозованим для партнерів, адже участь у СОТ - це позитивний сигнал для інвесторів", - сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна шантажує Росію своїм голосом у СОТ в обмін на газ

За його словами, водночас у СОТ є відповідні механізми впливу на Росія.

"Сьогодні, коли країна стає членом СОТ, то вона просто буде змушена грати за її правилами. У СОТ є відповідний інструментарій, як змусити навіть велику країну дотримуватися їх. Якщо виникатимуть певні проблеми, то проти Росії гратиме не окрема країна, не окремі виробники, а вся міць СОТ. Члени СОТ, не залежно від того, чи є вони політичними лідерами чи аутсайдерами, чи великими економіками чи малими, але всі мають право голосу", - зазначив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грузія погодилася пустити Росію до СОТ

Бураковський вважає, що від вступу Росії до СОТ можуть виграти українські нафтопереробники.

"Якщо вірити пресі, то Росія погодилася взяти на себе єдине експортне мито на нафтопродукти. Це буде вигідно для українських нафтопереробників. Адже раніше завозити в Росію сиру нафту було менш вигідно, ніж готові продукти", - наголосив він.

Зараз ви читаєте новину «Росія намагатиметься змінювати правила СОТ - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути