понеділок, 02 грудня 2019 15:45

Голова комітету збрехав, що зміни до закону заборонять вирубку лісу — ЗМІ

Голова комітету збрехав, що зміни до закону заборонять вирубку лісу — ЗМІ
"Тобто тепер ліс у Карпатах можна рубати в декілька прийомів, залишаючи на його місці 0,5-1,5 метрові деревця", — трактують журналісти. ФОТО: "РБК-Україна"

Голова екологічного комітету Олег Бондаренко збрехав про те, що зміни до закону "Про заборону на проведення суцільних рубок у гірських ялицево-букових лісах Карпатського регіону" мають на меті заборонити вирубку лісу.

Про це заявили журналісти проекту Bihus.info.

Вони стверджують — зміни насправді легалізують поступові вирубки та створюють інші ризики для природи.

"Цей закон спрямований на врегулювання дуже важливої проблеми - на заборону, а не на відновлення можливості вирубування лісів", — сказав Бондаренко.

Утім журналісти кажуть — закон не передбачає заборони, бо між першим і другим читанням до нього внесли деякі поправки. Подали їх сам Бондаренко від "Слуги народу" та Степан Івахів із групи позафракційних "За майбутнє".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екологи б'ють на сполох через новий закон про вирубку лісів

Попередня редакція законопроекту забороняла будь-яку рубку (як суцільну, так і поступову) для заготівлі деревини у високогірних лісах (розташованих вище 1100 метрів), селе- та лавинонебезпечних місцевостях і в берегозахисних ділянках лісу. Дозволяла тільки санітарні, тобто вирубку хворих дерев.

Нова редакція забороняє лише суцільну рубку. Документ визначає суцільну рубку як таку, під час якої, рубають деревостан "за один прийом, крім останнього заходу поступової рубки". Кінцевий прийом призначається за наявності життєздатного підросту висотою від 0,5 до 1,5 метри.

"Тобто тепер ліс у Карпатах можна рубати в декілька прийомів, залишаючи на його місці 0,5-1,5 метрові деревця", — трактують журналісти.

"Також раніше заготівля і вивезення деревини дозволялося "тільки з використанням колісних та гужових засобів, повітряно-трелювальних установок...". Відтепер ця норма звучить як "переважно з використанням природоощадних систем машин і механізмів та гужового транспорту, що забезпечують допустимий вплив на довкілля". За версією авторів законопроекту, це було зроблено для того, щоб завозити з Європи нові трактори на гусеничних платформах із системами повітряного трелювання деревини".

Журналісти з посиланням на екологів вказують, що такою "лазівкою" можуть скористатися для узаконення старих гусеничних тракторів, які трелюють деревину шляхом волочіння і шкодять довкіллю.

Закон "Про заборону на проведення суцільних рубок у гірських ялицево-букових лісах Карпатського регіону" став чинним 21 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Голова комітету збрехав, що зміни до закону заборонять вирубку лісу — ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути