вівторок, 12 лютого 2013 12:16

"ПР хоче проводити вибори по мажоритарці, бо без фальсифікацій виграти не може" - Соболєв

"ПР хоче проводити вибори по мажоритарці, бо без фальсифікацій виграти не може" - Соболєв
Сергій Соболєв пояснив, що перевибори можливі тільки за існуючою системою. Фото: news2000.com.ua

Партія регіонів хоче проводити вибори до Верховної Ради за мажоритарною системою, бо розуміє, що без фальсифікацій програє.

Про це Gazeta.ua сказав народний депутат від фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв, коментуючи заяву "регіонала" Володимира Олійника щодо того, що Партія регіонів готова до перевиборів у разі довготривалого блокування парламенту, однак саме за мажоритарною системою.

"Це зайве підтвердження того, що Партія регіонів без фальсифікацій на виборах не може. Всі зрозуміли, що по партійних списках, якщо і були застереження, то їх навіть порівняти не можна з тим, що творилося на мажоритарних округах. Саме там були масові порушення закону, підтасовки, фальсифікації. По цілій низці округів, а за нашими підрахунками це майже 25 округів, перемогла опозиція, але в той чи інший спосіб фактично було спотворено волевиявлення громадян", - пояснив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Партії регіонів вже не виключають можливість перевиборів до ВР

Соболєв додав: "Тому нічого дивного, що Партію регіонів знову цікавили б саме мажоритарні вибори, де крім того можна було б знімати з реєстрації кандидатів. Це, власне, те, що вони і планували зробити перед останніми парламентськими виборами".

"На мій погляд, виборча система має забезпечувати прозорість і чесність на виборах. На жаль, мажоритарна виборча система виявилася для України такою, що спотворює результати волевиявлення громадян і фальсифікує результати виборів. Тому нічого дивного немає, що Партії регіонів хотілось би цього", - зауважив опозиціонер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Владі й опозиції треба так домовлятися, щоби зберегти власне обличчя" - експерт

Однак, він переконаний, що реалізувати це владі не вдасться, оскільки якщо і буде проведено позачергові парламентські вибори, то лише за такою системою, яка є на цей час.

"Як це реалізувати, якщо парламент не відкритий? А якщо відкриється, то тоді не буде і підстав для позачергових виборів, - пояснив Соболєв. - Якщо ж дійсно парламент не відкриється протягом 30 днів, то у президента з'являється право на розпуск Ради та оголошення позачергових виборів. Але це може бути тільки за старою системою".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "На перевиборах Партія регіонів втратила б третину чи половину своїх виборців"- "свободівець"

Він додав: "Головні події розгорнуться вже після виборів президента у 2015 році, де ми, в решті-решт, зупинимося на виборчій системі, яка забезпечить прозорість. А це лише пропорційна виборча система з відкритими списками".

Зараз ви читаєте новину «"ПР хоче проводити вибори по мажоритарці, бо без фальсифікацій виграти не може" - Соболєв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути