четвер, 13 вересня 2012 11:05

"Позиція Росії така — хочете особливого ставлення, приймайте певні умови" - експерт

"Позиція Росії така — хочете особливого ставлення, приймайте певні умови" - експерт
Сергій Толстов каже, що Україні вигідно співпрацювати з Митним союзом. Фото: glavred.info

Під час зустрічі у Сочі 25 серпня президент Росії Володимир Путін таки поставив Януковичу ультиматум. Але він не був таким жорстким як  ультиматум  Молдові.

Про це повідомив Gazeta.ua політолог Сергій Толстов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович може спробувати передати владу спадкоємцеві, як Путін Медведєву - експерт

"Позиція Путіна щодо вступу України до Митного союзу дещо послабилась останнім часом. Адже він був зайнятий виборами та післявиборчими проблемами. Утім зараз зайнятися цим йому нічого не заважає. Ультиматум Путіна — цілком реальна річ. Так само він попередив і Молдову. Його позиція, висловлена ще у 2011 році в газеті "Известия", досі не змінилась. Питання в тому, якими обставинами у двосторонніх відносинах це буде супроводжуватися. 25 серпня це могло бути політичне нагадування, а може більш жорстке попередження. З точки зору позиції Путіна важко щось прогнозувати, бо він людина залежна від настрою. То ж невідомо як він розмовляв з Януковичем, і як поведеться надалі. Що ж до Молдови, то там все зрозуміло. Вони заборгували за газ, з ними розмовляють жорстко", - упевнений Толстов.

Політолог запевняє, що стосунки з Росією у контексті Митного союзу попри ультиматими Путіна таки вигідні Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Стратегічна мета Росії - розмивання України та української ідентичності"

"Що ж до України, то за умов кризи, робити кроки, які дестабілізують двосторонні відносини, не дуже вигідно. З іншого боку, Путін же розуміє, що в економічному сенсі Євросоюз нічого привабливого Україні не пропонує. Головна вигода від зони вільної торгівлі, яку хотіли українські олігархи, отримають експортери сировинних товарів, а не пересічні українці", - сказав він.

"Пропозиції поки чітко не окреслені. Але з точки зору цін на газ та економічних стосунків між країнами  це звичайно значно краще. Процедури поки чітко не обговорювалися, але Митний союз передбачає перехід на іншу ціну на газ та нафту у середині угрупування. Експортне мито на нафту не стягується. Україна постійно хоче якогось особливого статусу у відносинах Митного союзу. А позиція Росії така — хочете особливого ставлення, приймайте певні умови", - вважає Толстов.

Зараз ви читаєте новину «"Позиція Росії така — хочете особливого ставлення, приймайте певні умови" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути