середа, 12 вересня 2012 18:17

Янукович може спробувати передати владу спадкоємцеві, як Путін Медведєву - експерт

Янукович може спробувати передати владу спадкоємцеві, як Путін Медведєву - експерт
Олексій Гарань: Янукович може передати владу спадкоємцеві. Фото: obozrevatel.com.

В Україні навряд чи можливе утворення "президентських династій", як у Китаї чи Азербайджані.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав науковий директор Школи політичної аналітики НАУКМА Олексій Гарань.

Нещодавно у польській пресі з'явилась інформація, що Україна може перетворитися на державу із президентськими династіями, адже впливовість старшого сина президента Олександра Януковича зростає.

"Очевидно, що у нас сформувалася сім'я з великої літери, яка відтіснила інші клани. До неї входять старший син Януковича, силовики та інші. Це — факт. У той же час, це дійсно дуже небезпечно. Навіть за часів Кучми такого не було. Кучма балансував над різними кланами. Він виконував роль такого собі арбітра. Сьогодні існує тенденція до монополізації не лише влади, але й економіки. Та я не думаю, що в Україні вдасться вибудувати такі ось президентські династії. Все таки Україна близька до Європи. У нас є плюралізм, який не так легко знищити, більше можливостей для вільного висловлювання своїх думок", - вважає політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медведчук у владі несе загрозу навіть Януковичу - політолог

Гарань також розповів, що сьогодні найважливішим питанням для Януковича є переобрання на другий термін. "Власне, для цього і почалося катавасія з конституційною асамблею. Безумовно, варіант обрання президента у парламенті буде комфортнішим для Януковича, аніж йти на прямі президентські вибори", - зауважив він.

Також політолог додав, що за умови неможливості балотування Януковича на президентських виборах стає можливим варіант передачі влади спадкоємцеві.

"Можливо у нас, як у Росії Медведєв передав владу Путіну, і Янукович спробує таке зробити. Хотіли уже повторити цей сценарій передавши владу від Кучми до Януковича, але цей сценарій провалився. Сьогодні - очевидно, що Янукович захоче балотуватися на 2 термін. Це людина, яка любить владу і не захоче її віддавати навіть близькій людині", - сказав Гарань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович нагадує Кучму другого терміну - Гарань

"Однак обставини можуть скластися так, що це складно бути зробити: якщо напередодні виборів 2015 у Януковича буде різке падіння рейтингів, йому не буде на чому грати, він буде у міжнародні ізоляції, не лише Європи, але й Росії. Але тоді постає питання спадкоємця. З одного боку Янукович повинен довіряти цій людині, добре знати її. З іншого ж, ця людина не повинна відштовхнути близькі до президента угрупування.", - додав він.

Політолог також зазначив, що при зміні влади Янукович точно втратить Межигрія, крім цього і постане питання того, як певні об'єкти перейшли до рук наближених до нього людей. У тому числі і його сина Олександра.

Зараз ви читаєте новину «Янукович може спробувати передати владу спадкоємцеві, як Путін Медведєву - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути