середа, 08 грудня 2010 11:57

Посол в Норвегії визнав, що Китай тисне через Нобелівського лауреата

Посол в Норвегії визнав, що Китай тисне через Нобелівського лауреата

Український посол у Норвегії Олександр Цвєтков не зміг підтвердити факт впливу Китаю на зовнішню політику України, однак заявив про те, що в українське посольство у Норвегії також надходило письмове китайське попередження, у якому рекомендувалося відмовитися від участі у церемонії вручення Нобелівської премії миру. Про це пише Комерсант-Україна.

"Ми теж його отримали. Звичайно, у зв'язку з цим у моєму рішенні можна бачити якісь приховані причини. Але у даному випадку вони суто технічні", - заявив він.

У Норвегії не впевнені у щирості українського представника, пише газета. У Нобелівському комітеті підкреслили, що частина дипмісій, керівники яких не можуть прибути на церемонію, направлять замість себе іншого представника посольства. Україна такою можливістю не скористалася.

"Схоже, це результат тиску Китаю, - поділився з виданням норвезький експерт Тор Букволь. - Пекін дуже болісно сприйняв рішення Нобелівського комітету. Думаю, взаємовідносини Норвегії з Китаєм зіпсовані надовго і можуть бути відновлені хіба що після зміни керівництва Китаю".

Нагадаємо, представник України не буде присутній на церемонії вручення Нобелівської премії миру. Це пов'язано необхідністю готуватися до наради послів у Києві 14-15 грудня.

Раніше директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин заявляв, що нарада послів відбудеться 10 грудня.

Саме тому, за його словами, український представник не зможе взяти участі у церемонії вручення Нобелівської премії миру китайському дисиденту Лю Сяобо.

Про нараду 10 грудня також заявляла заступник глави адміністрації президента Ганна Герман.

Урочиста церемонія вручення Премії миру китайському правозахиснику Лі Сяобо відбудеться в Осло 10 грудня. На цьому заході традиційно присутні всі посли, акредитовані у Норвегії, однак у нинішньому році склалася особлива ситуація. На церемонію не зможуть приїхати ні пан Лі, який знаходиться у в'язниці, ні його представники, яким Китай відмовив у виїзді з країни. Крім того, від участі у церемонії офіційно відмовилися 19 держав, і до п'ятниці їхня кількість може зрости до 21. Серед них - Китай, Росія та Україна. Велику частину списку склали азіатські держави.

Зараз ви читаєте новину «Посол в Норвегії визнав, що Китай тисне через Нобелівського лауреата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути