пʼятниця, 25 грудня 2009 12:05

У Китаї посадили головного дисидента країни (ФОТО)

25 грудня суд Пекіна засудив одного з головних дисидентів Китаю 54-річного Лю Сяобо, заарештованого в червні за звинуваченням в агітації дій, спрямованих на повалення соціалістичного ладу, до 11 років ув"язнення, повідомляє агентство Reuters з посиланням на адвоката обвинуваченого.

Справа Сяобо викликала шквал критики з боку різних правозахисних організацій по всьому світу, світових держав та міжнародних організацій. У середині грудня Євросоюз закликав Пекін звільнити правозахисника. США в п"ятницю в черговий раз закликали до негайного звільнення китайця.

Письменник Лю Сяобо перебуває під пильною увагою китайської влади з 1989 року, коли він взяв участь у заворушеннях на площі Тяньаньмень у центрі Пекіна. Після придушення заворушень, за даними правозахисників, він провів у в"язниці близько 20 місяців.

Лю Сяобо був заарештований за звинуваченням в "організації в останні роки агітаційних дій, спрямованих на підрив державної влади і повалення соціалістичного ладу". За деякими даними, він був заарештований ще 8 грудня 2008 року.

Лю Сяобо є одним з авторів так званої "Хартії 08" - відкритого листа до влади Китаю з вимогою дотримання прав людини та проведення політичних реформ. Хартію підписали 303 громадських діяча Китаю і борців за права людини.

Reuters

Зараз ви читаєте новину «У Китаї посадили головного дисидента країни (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути