четвер, 17 травня 2018 20:52

"Після новорічних свят у депутатів переляк пройшов" - від Ради вимагали нові правила виборів
25

Під сценою банер із зображенням Петра Порошенка і Віктора Януковича
Фото: Назар ВАЛЬЧУК
На акцію прийшов колишній віце-прем'єр і екс-голова секретаріату президента Віктора Ющенка Олег Рибачук
Молодь одягнута у футболки з написом "Виборчий кодекс України"
Серед присутніх позафракційний нардеп Віктор Чумак
На мітинг прийшли різні політичні сили

У четвер, 17 травня, на площі Конституції під Верховною Радою пройшла акція "Ні! Виборам по закону Януковича". Люди вимагали пришвидшити виборчу реформу.

Gazeta.ua ділиться подробицями.

- Команда Порошенка сподівається залишитися при владі, не маючи масової підтримки. Хочуть використати половину парламенту - мажоритарників. Для "правильних" виділяють гроші на субвенції. Таким чином планують зробити результат, - говорить колишній віце-прем'єр і екс-голова секретаріату президента Віктора Ющенка Олег Рибачук. Він один з організаторів акції.

Молодь одягнута у футболки з хештегом "відкриті списки".

Присутні тримають плакати: "Зупинимо гречку, доки гречка не зупинила нас", "Не можу повірити, що досі маю протестувати проти цього лайна", "Вимагаємо новий закон про вибори, скасування мажоритарки, заборону політичної реклами на ТБ, зниження прохідного бар'єру".

Депутати три роки нічого не робили і з переляку проголосували за Виборчий кодекс

- Країна живе без Януковича, але за його законом, - каже Олег Рибачук. - Українці хочуть партійну систему із відкритими списками. Це зобов'язання президента і більшості депутатів. Склалася погана традиція, коли кожен раз під вибори Банкова підлаштовує під себе закон.

Торік 17 жовтня зробили першу масову акцію. Вимагали включити питання у порядок денний. Депутати три роки нічого не робили і з переляку проголосували за Виборчий кодекс в першому читанні. Але після новорічних свят переляк пройшов. Увімкнули улюблену депутатську гру "Закидаємо поправками" і понаписували більше 4 тисяч. Сподіваються, що цю тему можна якось замовчати.

Під сценою банер з поєднаними в одне обличчями Віктора Януковича і Петра Порошенка.

Збираються понад 500 людей. Більшість тримають у руках партійні прапори "Самопомочі", "Національного корпусу", "Громадянської позиції", "Народного руху", "Сили людей", "Хвилі", Європейської партії, "ДемАльянсу", "Руху нових сил Міхеіла Саакашвілі".

Поряд у наметі роздають агітки лідера "Азову" і "Нацкорпусу" Андрія Білецького. По інший бік близько 20 людей вимагають закон про трансплантацію органів.

Мітинг за виборчу реформу розпочинається гімном.

Народ бідний. Купувати мандат гречкою у нього надзвичайно просто

- Депутати, які купують мандат, не приходять писати закони. Вони вирішують корупційні питання, вносять рішення, які не сприяють розвитку держави, інтеграції в ЄС, - говорить зі сцени нардеп з "Народного фронту" Леонід Ємець. - Народ бідний. Купувати мандат гречкою у нього надзвичайно просто. Тому треба прибирати можоратирну складову.

По-друге - усунути закриті списки. Багатий бізнесмен приходить до партійного керівника і за 5 мільйонів доларів купує собі місце. Потім, коли їм кажуть: "Працюйте, приходьте на комітети", вони відповідають: "Відстаньте. Ми вже розрахувалися на виборах".

У парламенті по-факту 100 депутатів, які бажають працювати і виконувати свої обов'язки. Тому немає достатньої кількості голосів ні за відкриті списки, ні за Антикорупційний суд, каже Ємець.

Ведучий зі сцени закликає людей з партійними прапорами відійти вправо і вліво, щоб зробити "хоч трошки просвіту".

Відкриті списки обіцяв Порошенко

- У 2014 році тодішній кандидат у президенти Петро Порошенко обіцяв пропорційну систему із відкритими списками. Цю обіцянку закріпили лідери парламенту у коаліційній угоді. Прийшов час виконувати, - каже представник "АвтоМайдану" Ігор Василів із Тернополя. На ньому чорна футболка з написом "відкриті списки". - Сьогодні ми зібралися на мирний протест. Ніхто нікого не блокує і немає силових протистоянь. Але ми готові до шаленого спротиву нашим мітингам.

- 90% мажоритарників роблять все, що їм скажуть президент і Кабмін. А в першу п'ятірку закритих списків ставлять "гарних" активістів. Далі, 15, 20, 25-им йде олігарх, або його друг, - говорить зі сцени позафракційний нардеп Юрій Левченко.

Між парламентом і мітингувальниками - металева огорожа. За нею стоять кілька десятків поліцейських.

За сценою, навпроти Маріїнського палацу, розташовані автозаки.

- Більшість використовують Верховну Раду у власних бізнесових інтересах. Лише меншість розуміють, навіщо вони прийшли у парламент, - каже волонтер, киянин Павло Бондаренко. Він тримає у руках плакат: "Make falafel, not hrechka". Сподівається, що зміна виборчої системи покращить ситуацію в країні.

Люди продовжують підходити до сцени.

- Існуюча система найбільш зручна для корупціонерів, - розповідає нардеп з БПП Сергій Лещенко. - Якщо змінимо виборчі правила, тоді змінимо код доступу до політики. Позбавимо корупціонерів такої відмички.

Президент зацікавлений у збереженні статус-кво. У такий спосіб система консервується. Реформу треба штовхати вперед за допомогою вуличного тиску.

Президент і парламент - наші слуги. А ми ходимо у них просимо


- Алло. Та я позаду сцени стою перед самим сходами. А ти де? - спілкується телефоном позафракційний Володимир Парасюк. Каже: за зміну виборчого законодавства, хоча сам йшов по округу.

- Я проти мажоритарки. Вона перетворює Україну на якусь феодальщину. Де кожен на своїй територій "цар", - говорить нардеп.

Киянин Володимир, накритий синьо-жовтим прапором, пояснює чому прийшов під Верховну Раду: "Нас сюди приводить корупція. Хочемо жити у демократичній країні, щоб були всі рівні перед законом. Щоб президенті і парламент рахувалися з народом. Вони наші слуги, повинні виконувати вимоги. А ми ходимо у них просимо".

За мітингом спостерігають люди у цивільному. На них сині жилети - "Поліція діалогу".

- Депутати повинні мати совість, - говорить переселенець з Донбасу Анатолій Мартиненко. Сидить на пластиковому ящику під деревом. - Вони ще обіцяли прийняти закон про Антикорупційний суд. Сюди прийшов, щоб було більше людей. Я - оптиміст. Але непокоїть те, що президент - олігарх. Працює не для народу, а на свій бізнес. З цього починаються всі наші біди.

Акція триває три години. Її учасники передали голові Верховної Ради Андрію Парубію звернення не пізніше 21 червня розпочати розгляд Виборчого кодексу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виборча реформа: чесні правила замість гречки

7 листопада 2017-го парламент ухвалив у першому читанні проект Виборчого кодексу. Серед його ініціаторів — спікер Андрій Парубій.

Вибори до парламенту планують зробити виключно на пропорційній основі за відкритими списками. Їх партії висуватимуть в 27 регіонах. Виборець голосує за партію і, за бажанням, - за кандидата в списку.

Зараз ви читаєте новину «"Після новорічних свят у депутатів переляк пройшов" - від Ради вимагали нові правила виборів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути