четвер, 05 липня 2012 00:55

Спецтема: Боротьба за "мову"

Політолог: відставка Литвина - це патова ситуація

Політолог: відставка Литвина - це патова ситуація
Фото: AFP

Доки Литвин не підпише "мовний" закон, за його відставку не проголосують. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав керівник Центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко.

"Зараз виникла дуже специфічна, патова ситуація. Литвин і Томенко, головне, що Литвин, подали заяви про відставку. Якщо Литвин "мовний" закон  не підписує, що з цим законом далі? Як бути із посадою спікера? Треба приймати відставку за процедурою регламенту, яка передбачає таємне голосування. Дві третини депутатів мають взяти бюлетені. А де зараз набрати дві третини депутатів? Опозиція фактично пішла із Верховної Ради. Частина депутатського корпусу коливається. Ми це бачимо навіть по голосуванню по законопроекту. У парламентської більшості 260, максимум 270 депутатів. В цьому сенсі просто патова ситуація, тому що хоча є заява про відставку Литвина і Томенка, обрати двох керівників Верховної Ради фактично неможливо", - сказав політолог.

За словами Фесенка, в поведінці Литвина є елемент політичної гри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У питанні про усунення Литвина від влади не варто чекати логічних дій – політолог

"Литвин попросив голосувати за його відставку завтра через те, що має бути таємне голосування, яке треба підготувати. З боку Литвина теж є елементи політичної гри. Я розумію його емоційну реакцію. Думаю, що дійсно його розвели так як і опозиціонерів. Тактично регіонали продемонстрували, що вони вміють грати. Я розмовляв з деякими депутатами із опозиції вони кажуть, що Кожемякін нібито заявив, що готуйтеся на середу, бо буде спроба голосувати за "мовний" законопроект. Його проголосували у вівторок у другій половині дня. Думаю, що це була дезінформація і по відношенню до Литвина, якому пообіцяли що цей законопроект буде розглядатися восени. Тому так от спікер і образився на цю ситуацію", - додав він.

Політолог зазначив, для регіоналів прийняття "мовного" законопроекту і відставка Литвина - це піррова перемога.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мовне питання стало ідеологічним маркером для Литвина — політолог

"Фактично є ознаки хай локальної, але парламентської кризи. Це дуже складна ситуація. Хай Рада і завершить свої повноваження. Ця ситуація підриває стабільність в роботі державної машини. Януковичу це не вигідно. Другий момент - це обурення в суспільстві. Події біля Українського дому фактично засвідчили - вибори будуть відбуватися в режимі політичної війни", - зазначив Фесенко.

Зараз ви читаєте новину «Політолог: відставка Литвина - це патова ситуація». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути