середа, 04 липня 2012 13:14

Спецтема: Боротьба за "мову"

Мовне питання стало ідеологічним маркером для Литвина — політолог

Мовне питання стало ідеологічним маркером для Литвина — політолог
Політолог Першої рейтингової системи Михайло Басараб прокоментував заяву Литвина.

Заява голови Верховної Ради Володимира Литвина про відставку свідчить, що голосування за закон "Про засади державної мовної політики" відбулося з маніпуляціями з боку "регіоналів". Таку думку висловив політолог Першої рейтингової системи Михайло Басараб.

"Останні роки для політика Володимира Литвина були досить драматичними, - зазначає фахівець. - На посаді голови Верховної Ради він був часто змушений був іти на компроміс із власним "я", навіть у принципових питаннях. Однак саме мовне питання стало ключовим ідеологічним маркером для нього. Прийняття мовного законопроекту мало для нього принципове значення. Це питання, у якому він не міг піти на політичний компроміс із своїми союзниками по коаліції. Напевне, "регіонали" обіцяли йому не доводити цей законопроект до остаточного прийняття. Але вони порушили цю домовленість".

Литвина ніхто не змусить виконувати обов'язки спікера, навіть якщо парламент не прийме його відставку, переконаний політолог.

"Якщо людина вольова, то ніхто не змусить її виконувати обов'язки спікера. Є багато способів демонструвати небажання посідати цю посаду. Литвин — досвідчений політик і перед подачею заяви добре обдумав своє рішення. До того ж, він планує балотуватися до Верховної Ради по регіону, де переважають україномовні виборці, - у Центральній Україні. Для них мовне питання матиме принципове значення", - зауважує Басараб.

Голосування фракції Литвина за закон свідчить про те, що на них "натиснули" колеги з парламентської більшості, вважає фахівець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Принциповому" Литвину треба йти з Народної партії - експерт

"Фракція Литвина проголосувала майже одноголосно. Це відбулося під натиском "регіоналів" або за допомогою маніпуляцій. Як, наприклад, сталося з карткою Миколи Томенка. Я здивувався, чому проголосувала Катерина Ващук. Як вона це пояснить виборцям Волинської області? Або що скаже людям Олег Зарубинський, який теж балотуватиметься по мажоритарці в Західній чи Центральній Україні? У будь-якому разі заява голови Володимира Литвина про відставку свідчить, що голосування за мовний закон відбулося з маніпуляціями з боку "регіоналів", - каже Басараб.

На думку політолога, інших гучних заяв про відставку на знак протесту проти мовного закону не буде.

"У стані сьогоднішньої влади переважають беземоційні і безликі виконавці. Я сумніваюся, що подасть у відставку, скажімо, голова Львівської облдержадміністрації Михайло Костюк. Жоден з губернаторів чи міністрів на такий вчинок не здатен. Хоча міністр культури Михайло Кулиняка, уродженець Дрогобича, мав би це зробити після вчорашній подій у Верховній Раді. Є такі питання, що виходять за рамки добра і зла. Можливо, будуть відставки на рівні голів управлінь облдержадміністрацій чи голів фракцій "регіоналів" або "литвинівців" у місцевих радах. Але це зроблять люди, які планують балотуватися по мажоритарках у західних та центральних регіонах", - упевнений Михайло Басараб.

Зараз ви читаєте новину «Мовне питання стало ідеологічним маркером для Литвина — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути