субота, 06 липня 2013 13:22

Політолог: "Наступна сесія ВР буде місіонерською: доведеться обирати між ЄС та Митним союзом"

Політолог: "Наступна сесія ВР буде місіонерською: доведеться обирати між ЄС та Митним союзом"
Віктор Небоженко. Фото: kontrakty.ua

Наступна сесія ВР буде ще більше гарячковою, бо народним депутатам потрібно буде визначатися, куди рухатиметься країна: до Європи, чи до Митного союзу.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив політолог Віктор Небоженко.

Говорячи про те, якою буде робота парламенту наступної сесії, експерт зауважив: "Перші місяці вони будуть розкочуватися. Але загалом сесія буде місіонерською, навіть героїчною . Бо у Верховній Раді наступної сесії буде стояти найголовніше питання: або ми йдемо в Європу, або ми знову застигаємо перед дверима Митного союзу".

"Це не тільки проблема президента. Це проблема і парламенту. Оскільки потрібно ухвалювати закони, які зроблять незворотнім або один, або другий шлях. Тому, через цей вимушений вибір, наступна сесія буде гарячковою. Депутатам потрібно буде ухвалити певну законодавчу базу. Якщо ми її не матимемо, то у Вільнюсі просто підпишемо чергові декларативні документи, після яких нам влада урочисто скаже, що нас взяли в Європу спостерігачем над процесами асоціації України в Європу. Тобто, буде звичайне потискання рук і підписання порожніх папірців", - підкреслив Небоженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко готова пожертвувати волею заради підписання угоди про асоціацію - політолог

Політолог також наголосив, що робота парламенту після канікул буде присвячена не так економічним питанням, як геополітичним. Водночас, він зауважив, що те, чи приймуть все ж нардепи необхідні закони, завдяки яким Угода про асоціацію буде підписана — залежатиме тільки від президента Віктора Януковича.

"Верховна Рада знаходиться під контролем саме президента. Опозиція мало що може зробити як всередині країни, так і за кордоном. Вона чомусь не впливає на ці процеси: або не хоче цього робити, або не вміє, або їй просто не цікаво", - підкреслив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вимоги ЄС до України продовжаться і після саміту у Вільнюсі - експерт

Небоженко пояснив: "Щодо опозиції, то є різні нюанси. Наприклад, "Свободу" дуже жорстко критикують на заході за підвищений націоналізм і інтелектуальний зв'язок з антисемітизмом. Тому "Свобода" особливо в Європу і не прагне. Кличко і так близький з Німеччиною, він навіть німецьку мову знає краще, ніж українську. Яценюк теж має доступ до Європи. Тому в опозиції немає особливо сильних мотивів, які б змушували їх допомагати населенню України і державі у просуванні до Європи".

Водночас у Януковича, на думку експерта, до Європи є досить жорсткі вимоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свої обіцянки перед Європейським Союзом ми повністю виконаємо" - Рибак

"Європа має визнати панування Сім'ї і не має втручатися у процес і результат виборів у 2015 році. Але те, чи піде Європа на ці домовленості, важко передбачити", - підкреслив він.

Зараз ви читаєте новину «Політолог: "Наступна сесія ВР буде місіонерською: доведеться обирати між ЄС та Митним союзом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути