четвер, 27 червня 2013 20:15

Янукович має очолити рух України до Євросоюзу — політолог

Янукович має очолити рух України до Євросоюзу — політолог
Володимир Бондаренко. Фото: vidgolos.com

На думку керівника Інституту політичних і маркетингових досліджень Володимира Бондаренка, президент Віктор Янукович має власноруч повести країну до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Про це він заявив кореспонденту Gazeta.ua, коментуючи заклик Юлії Тимошенко до проведення національного круглого столу з питань євроінтеграції.

"Ідея національного круглого столу понадактуальна, - зауважує фахівець. - Гадаю, Адміністрація президента зараз активно народжує щось подібне, і Юлія Тимошенко просто зіграла на випередження. Особливо щодо того, що парламентарії не мають права іти на літні канікули, доки не вирішиться питання євроінтеграції".

На думку політолога, Тимошенко досить розумно виклала свою ідею в листі, опублікованому в "Українській правді".

"У листі екс-прем'єрка справедливо пише про "атомізоване суспільство". Щоправда, не визнає, що до платних мітингів долучилася і її політична сила, ще за часів її прем'єрства. Ідея щодо круглого столу своєчасна, бо євроінтеграція — це історична віха в житті України. Її треба приймати, як Конституцію, - на форумі за участю найширшого кола еліт та найповажніших представників суспільства, громадських авторитетів. І при найширшому доступі до цього преси", - каже Володимир Бондаренко.

Він підкреслює, що з думками Тимошенко перегукується заява прем'єр-міністра Миколи Азарова, який нещодавно запевнив Європу, що виконання вимог асоціації вигідне і самій Україні.

"До саміту залишилося мало часу, треба дмухати на холодне, щоб не обпектися на гарячому і не втратити історичний шанс, - зазначає експерт. - У президента мало варіантів. Оскільки його випередили в ініціативі, то йому треба очолити цей процес і власноруч повести країну до підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. Бо тільки успіхи на шляху євроінтеграції можуть привести його до перемоги на виборах 2015 року. До цього часу він зможе вирішити комплекс актуальних питань, як-от відновлення кредитування з боку міжнародних фінансових організацій, притік інвестицій і прихід в Україну крупних транснаціональних компаній, доступ до ринку ЄС тощо.

Політолог наголошує, що у Януковича є всі підстави схилитися в бік Євросоюзу, ніж до Митного союзу.

"За останнім дослідженням Фонду "Демократичні ініціативи", в Україні набагато більше прихильників вступу до ЄС, ніж до Митного союзу. І ще не всі знають, що зі вступом до Митного союзу Україна фактично з 2015 року втратить суверенітет, бо він перетвориться на Євро-Азійський союз. Президент це розуміє і тому у нього нема іншого вибору, як очолити рух до Європи. Це особливо важливо в умовах економічної кризи, яка може дочавити країну", - каже Володимир Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «Янукович має очолити рух України до Євросоюзу — політолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

38

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути