Ексклюзиви
неділя, 30 червня 2013 20:00

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Тимошенко готова пожертвувати волею заради підписання угоди про асоціацію - політолог

Тимошенко готова пожертвувати волею заради підписання угоди про асоціацію - політолог
Андрій Золотарьов. Фото: ua.golos.ua

Ув'язнена екс-прем'єрка Юлія Тимошенко вірить, що її відпустять на лікування за кордон до саміту у Вільнюсі. Втім настрій у неї поганий через "політичних рантьє" опозиціонерів Арсенія Яценюка, Олександра Турчинова та Ярослава Федорчука, які дуже мляво домагаються її звільнення. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Андрій Золотарьов.

"Довге перебування у ізоляції, як би воно не називалося Качанівською колонією чи лікарнею, відображається на сприйнятті людиною навколишніх подій. Саме це бачимо у Тимошенко. Є своєрідна аберація, специфічне сприйняття того, що відбувається зовні. По-друге у неї є певна образа та розчарування як у багатьох однопартійцях, так і в виборця, які дуже мляво відреагували на те, що вона опинилась у порожнечі", - вважає політолог.

На його думку Тимошенко зараз поводиться дуже обережно.

"Вона ретельно підбирає слова. Це свідчення того, що таки досягнуто певних домовленостей між Януковичем та ЄС. Тимошенко також зараз займається політичним програмуванням. Дає 67 днів на вирішення завдання зовнішньої інтеграції. Будучи в ізоляції, намагається залишитися ідеологом політики. Це - вірно і розумно", - каже він.

Золотарьов наголошує, що з Тимошенко відчуває - "вона опирається на прошарок політичних діячів, яким вигідна її ізоляція".

"Їм краще, щоб вона залишалась у Качанівці і не втручалась у їхні справи. Це політичні рантьє, які існують на відсотки від її політичного капіталу, і дуже добре себе почувають. Це і Яценюк, і Турчинов і Федорчук", - вказує політолог.

Він додає: "якщо б вони були активнішими, настрій у Юлії Володимирівни був би набагато кращим".

Політолог, аналізуючи статтю екс-прем'єрки, підкреслює, що "з листа відчувається, що вона вірить, що вийде з в'язниці до саміту у листопаді".

"Можливо, її воля буде обмеженою, з умовами неучасті в політичній діяльності, такими гарантіями, які мусять будуть забезпечити західні політики. Але все ж таки шанс на волю у неї залишився і вона це відчуває", - каже Золотарьов.

Політолог називає Тимошенко дуже прагматичним політиком, який справді готовий пожертвувати волею заради підписання угоди про асоціативне членство України в Євросоюзі.

"Вона розуміє, якщо будуть досягнуті якісь домовленості між українською владою та Євросоюзом, навіть лише на папері, це дасть ЄС важелі впливу на Україну. З її точки зору це набагато краще, ніж далі гойдати політичну гойдалку", - стверджує він.

Також Золотарьов додає, що Тимошенко вірить — круглі столи стануть ефективним засобом для вирішення основних проблем України напередодні саміту.

Нагадаємо, сьогодні Юлія Тимошенко опублікувала свого листа "67 робочих днів?!". В ньому закликала організувати національний круглий стіл, який об'єднає владу та опозицію для виконання Україною необхідних критеріїв підписання з ЄС Угоди про асоціацію. Також вона вважає, що необхідно відтермінувати літні парламентські канікули до завершення всіх справ з виконання передумов до підписання угоди з ЄС.

Низка українських громадських діячів, науковців і політологів виступили з ініціативою скликання Національного круглого столу "Порозуміння заради європейського майбутнього".

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко готова пожертвувати волею заради підписання угоди про асоціацію - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

34

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути