понеділок, 21 травня 2012 16:48

Політолог: "Скасування недоторканності — це просто жупел, який зрівняє суспільство у рабстві"

Політолог: "Скасування недоторканності — це просто жупел, який зрівняє суспільство у рабстві"
Олександр Палій - конструктиву щодо відміни недоторканності в Україні немає. Фото: podrobnosti.ua

Розмови про скасування недоторканності депутатів і президента щоразу піднімаються перед виборами, бо на них є запит у суспільстві.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявив політолог Олександр Палій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра Рада може зняти з депутатів недоторканність

"Настають вибори і чомусь саме перед виборами у наших депутатів виникає багато цікавих ідей, які чомусь не були реалізовані впродовж останніх десятиліть цими ж людьми. Це вірна ознака того, що наближаються вибори. Говорять про цю тему, бо є запит у суспільстві: величезна кількість мажорів, очільників і депутатів-вбивць. Практично кожне резонансне правопорушення здійснюється за участі або депутатів, або їх родичів. Тобто, якщо щось тільки сталося, чи машина кудись в'їхала, чи хтось когось розстріляв — десь там поряд обов'язково стояла влада", - зазначає експерт.

Влада і опозиція користуються цим запитом, але при цьому дуже лукавлять, вважає Палій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада може скасувати недоторканність вже 5 липня - Литвин

"Перед скасуванням недоторканності необхідно зробити реформу судової системи. За такої ситуації скасування недоторканності ні до чого не призведе. Чи призведе тільки до того, що те незалежне вогнище депутатів і Верховної Ради, звісно частково незалежних, буде просто забетоноване", - вважає він.

Скасування недоторканності призведе до неймовірного тиску на опозицію, каже політолог.

"Вони й так незахищені, а якщо ще й скасувати недоторканність, то будь-який шнурок в генеральній прокуратурі буде важити більше, ніж уся опозиція разом узята. Це буде такий залізобетонний режим, де можна буде притягнути до відповідальності кожного. Суспільство буде зрівняне в рабстві. Тому недоторканність повинна бути, але вона має бути розумною і не допускати шантажу і переслідування депутатів за політичними мотивами", - зазначає Палій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіони" до кінця сесії хочуть зняти недоторканість з себе і президента - незгодних обіцяють "дотиснути"

Та водночас недоторканність не повинна виключати того, що народні обранці зможуть нести кримінальну відповідальність.

"Вона повинна допускати їх відповідальність за кримінальні злочини. Тому треба до цього питання дуже розумно підійти. А зараз - це просто жупел (опудало - Ред.), так само як це був жупел в 2007 році тільки з іншого боку. На жаль якоїсь конструктивної дискусії у нас з цього питання немає, всі діють якимись гаслами, емоціями, страхами і все це дуже не конструктивно", - підсумував Палій.

Зараз ви читаєте новину «Політолог: "Скасування недоторканності — це просто жупел, який зрівняє суспільство у рабстві"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути