вівторок, 11 червня 2013 10:04

"Полегшити роботу": у МВС захотіли, щоб мітингувальники не одягали шарфи та маски

"Полегшити роботу": у МВС захотіли, щоб мітингувальники не одягали шарфи та маски
Фото: rksmb.org

У Міністерстві внутрішніх справ (МВС) підготували доповнення до законопроекту про мирні зібрання. У МВС пропонують заборонити учасникам вуличних акцій носити зброю, а також приховувати обличчя під масками і капюшонами. Відповідальність за порушення порядку під час мітингів пропонується покласти не тільки на хуліганів, а й на організаторів акцій, для чого МВС ініціює зміни до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення. Додатки не підтримують ні правозахисники, ні представники профільного комітету Ради.

Вчора заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк повідомив про підготовлені міністерством зміни в законопроект про мирні зібрання, пише "Комерсант-Україна".

"Якщо будуть подані дві однакові заявки на проведення акцій в одному місці від двох протиборчих організацій, міліція повинна мати час на підготовку, місцева влада - на те, щоб звернутися до суду з проханням заборонити конфліктні заходи, а суд - на прийняття рішення", - сказав він.

Крім того, в МВС хочуть уточнити перелік предметів, які заборонено мати організаторам та учасникам мирного зібрання. "Ця зброя, колючо-ріжучі предмети та предмети, які можуть бути використані для заподіяння тілесних ушкоджень, боєприпаси, піротехнічні вироби, вибухові, легкозаймисті та їдкі речовини", - розповів пан Ратушняк. Учасникам мітингів також пропонується заборонити приховувати обличчя масками, шарфами, пов'язками або капюшонами.

Представники комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин та правозахисники не підтримали ініціативу МВС з приводу відповідальності для організаторів та учасників акцій. "Так, у законі можна уточнити перелік небезпечних предметів, але заборона на маски вводити не варто. Як і кримінальну відповідальність для учасників або організаторів мітингу. А то це буде закон, спрямований проти свободи мирних зібрань", - заявив глава комітету Валерій Пацкан (УДАР ).

Зараз ви читаєте новину «"Полегшити роботу": у МВС захотіли, щоб мітингувальники не одягали шарфи та маски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути