четвер, 15 вересня 2011 19:48

Події 11 вересня зробили із США закриту, контрольовану країну - експерт

Події 11 вересня зробили із США закриту, контрольовану країну - експерт

Теракти 11 вересня 2001 року в США мали глобальні наслідки для світу, спричинивши конфлікти, від якого за минуле десятиліття загинули, за підрахунками, 250 тис. людей.

Михайло Мінаков, президент Фонду якісної політики, 39 років.

Що було б, якби події 11 вересня 2001 року не відбулися?

- Треба розрізняти окремі події та великі тенденції. Те, що відбувалося в 1990-ті роки, - утворення однополярної системи, з гегемонією США — призводило до того, що неминуче з'являлися нові точки опору цій системі. Одна з них — Росія, друга — Китай, третя — ісламський світ. Але сталося так, як сталося. Ісламський світ став першою зоною, яка спробувала протистояти Америці.

11 вересня - це окрема подія, яка дозволила в середині США змінити розташування політичних сил. Демократи поступово втрачали вплив, перемагають неоконсерватори. Утім, до терактів неоконсерватори не мали великої суспільної й політичної підтримки в прийнятті своїх рішень. Швидше за все, такі круті заходи, як війни, були б неможливі. Однак, саме події вересня призвели до того, що і демократи, і поміркована частина республіканців стали готовими підтримувати чи не чинити спротив радикальним діям, які не мали за собою чіткої розрахованої стратегії. Неоконсерватри скористалися ситуацією й докорінно змінили як геополітичну світову ситуацію, так й баланс сил в самих США.

Як США зараз оцінюють свою політику?

- Якщо дивитись оцінки американських інтелектуалів, то вони загалом жалкують з того, що 11 вересня змогло зробити із США закриту, контрольовану країну з посиленими заходами безпеки, з нерозумною зовнішньою політикою, яка спричинила послаблення США, суперечки в НАТО, пересторогу традиційних союзників щодо співпраці з Америкою. Тому якби не стало 11 вересня, можливо, воєн з Іраком та введення військ до Афганістану не сталося. США зберігали б беззастережну гегемонію в світі. У США б не було б кризи платіжного балансу, бо на початок 2000-х бюджет був профіцитним. Неоконсерватори пустили гроші на військовий комплекс, як наслідок США майже пережили дефолт. Тому без 11 вересня була б інша економіка  США сьогодні.

М'якший варіант світової кризи був би можливий без 11 вересня?

- Більшість експертів говорять про те, що прямого впливу воєн на кризу не було. Більш того, цілком можливо, що потужні витрати на ВПК навпаки, зменшили вплив кризи. Але це припущення.

Зараз ви читаєте новину «Події 11 вересня зробили із США закриту, контрольовану країну - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути