середа, 13 лютого 2019 18:00

Подалі від зайвих очей: чому Савченко вивезли зі столиці

Подалі від зайвих очей: чому Савченко вивезли зі столиці
Нардеп Надія Савченко стоїть поруч з лідером організації "Офіцерський корпус" Володимиром Рубаном на суді. Їх судитимуть у Чернігові за замах на народних депутатів, повалення конституційного ладу. Фото: ТСН

Справу народного депутата Надії Савченко і голови організації "Офіцерський корпус" Володимира Рубана перенесли в Чернігів, щоб відвернути увагу. Такою думкою поділився з Gazeta.ua військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

"Справу вирішили перенести подалі від Києва, щоб не привертати увагу ЗМІ і не створювати інформаційного приводу.

Є багато запитань до цієї справи з самого початку. 24 лютого Рубан і Савченко відвідали окупований Донецьк. Тоді ж СБУ написала, що їм скасовано дозвіл на перетин лінії розмежування. За деякий час, у березні затримують Рубана, який переїжджав з окупованої території на контрольовану з вантажем зброї.

Є запитання до СБУ, прикордонників - яким чином Рубан потрапив на окуповану частину? Якщо це було незаконно, постає питання - непрофесіонал Рубан може це зробити, то чи не зможуть це зробити росіяни? І тоді чому Рубан не скористався тими домовленостями на кордоні, коли повертався назад?"

Справу можуть використовувати для політичної боротьби, вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Замість виборів - чернігівське СІЗО: Савченко перевезуть у новий ізолятор

"Надію можуть використовувати для зниження рейтингу "Батьківщини" - вона йшла першим номером на виборах. Попри те, що Надія висувалась від своєї партії у президенти, це було інформаційним приводом. Тому вирішили перенести справу подалі від столиці. Планували навіть обміняти Рубана. Бойовиками самі зробили пропозицію. Але цього не сталось, і тепер доведеться розглядати провадження в суді.

Тут можна провести аналогію з справою Єфремова (колишній нардеп від Партії регіонів, зараз його судять за сприяння сепаратизму і зазіхання на цілісність країни. - gazeta.ua) - розгляд по суті постійно переносять, він сидить в СІЗО біля трьох років. Під час виборів справу Савченко-Рубана будуть педалювати. Можуть іноді нагадувати, що Надія була першим номером у "Батьківщині". Але сподіваються, що справа сама розпадеться. Багато гучних справ, але немає вироків. Навіть у розстрілах на Майдані".

11 лютого Верховний суд вирішив, що справу нардепа Надії Савченко і голови організації "Офіцерський корпус" Володимира Рубана розглядатиме суд Чернігівського району Чернігівської області.

Зараз ви читаєте новину «Подалі від зайвих очей: чому Савченко вивезли зі столиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути