Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2012 08:14

Під ранок п'ятниці Рада прийняла КПК, залишивши "статтю Тимошенко"

Під ранок п'ятниці Рада прийняла КПК, залишивши "статтю Тимошенко"
Парламент розглядав поправки до КПК на засіданнях у вівторок, середу і четвер. Фото: vidomosti-ua.com

Верховна Рада затвердила Кримінально-процесуальний кодекс.

За закон у ніч з четверга на п'ятницю проголосував 271 депутат з 283 зареєстрованих у залі.

Крім того, депутати прийняли закон про внесення змін до низки законів у зв'язку з прийняттям КПК. За це рішення проголосували 272 депутати з 283 зареєстрованих у залі.

Депутати, згідно з процедурою розгляду законопроектів у другому читанні, голосували по кожній поданій поправці. До проекту КПК було подано близько 4 тис. поправок.

Парламент розглядав поправки до КПК на засіданнях у вівторок, середу і четвер. Лише під ранок п'ятниці парламентаріям вдалося прийняти кодекс.

Парламент також доручив профільному комітету і головному юридичному управлінню провести техніко-юридичного підготовку цих документів при підготовці їх для підпису.

Зазначимо, що депутати відхилили поправку, якою передбачалося виключити з Кримінального кодексу статті 364 і 365. Відповідні статті КК стосуються перевищення службових повноважень. За статтею 365 засуджена на 7 років і нині відбуває покарання у Качанівській колонії екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

Згідно з документом, відразу після подачі в міліцію заяви, заявник автоматично стає потерпілим, оминаючи всі стадії слідства та збору доказів, які є на сьогоднішній день.

Тепер в судовому процесі братимуть участь двоє суддів і троє присяжних. "Суд присяжних" буде використовуватися при розгляді справ, пов'язаних із вчиненням злочинів, покаранням за вчинення яких є довічне ув'язнення.

Також виписана процедура застосування застави. Однак депутати відмовилися вводити норму, згідно з якою як застава можуть бути внесені не тільки грошові кошти, а й інші цінності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович зацікавився тортурами

Тепер в КПК передбачений і домашній арешт. Він може бути застосований до особи, обвинуваченої у злочині, за вчинення якого законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі.

Новий варіант КПК зобов'язує обладнати зали суду в режимі відеоконференцій і встановлює чіткий перелік оперативно-розшукових дій та порядок їх здійснення.

Крім того, КПК передбачає, що захисником може бути тільки адвокат, який зареєстрований в Єдиному реєстрі адвокатів.

Зараз ви читаєте новину «Під ранок п'ятниці Рада прийняла КПК, залишивши "статтю Тимошенко"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути