вівторок, 10 квітня 2012 11:20

Янукович зацікавився тортурами

Янукович зацікавився тортурами
"Ми зараз повністю моніторимо ці питання" ФОТО: tsn.ua

Президент України Віктор Янукович найближчим часом внесе на розгляд Верховної Ради зміни щодо вдосконалення національного законодавства, що стосується боротьби з тортурами.

Про це заявив в ефірі телеканалу ICTV радник Президента України - керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов, повідомляє прес-служба глави держави.

"Минулого тижня ми провели остаточну нараду з послом Ради Європи в Україні, провели нараду з фахівцями в цій галузі, і плануємо, що Президент Україні наприкінці квітня або, можливо, на початку травня повинен запропонувати українському парламенту закон про внесення змін до законів,пов'язаних із боротьбою з тортурами ", - сказав Портнов.

За його словами, мова йде про зміни до закону про уповноваженого з прав людини, що передбачають новий механізм контролю правозахисників по так званим місцях несвободи.

"Це новий термін, який практично не застосовувався", - зазначив Портнов. - "Ми говорили про місця позбавлення волі, маючи на увазі слідчі ізолятори та колонії. Сьогодні як місця несвободи можна класифікувати багато місць, де людина не може самостійно прийняти рішення про свій переміщення". За його словами, це зокрема дитячі будинки, школи-інтернати, психіатричні установи для престарілих, дисциплінарні та штрафні батальйони, місця утримання нелегальних мігрантів - є установи, підпорядковані не тільки органам МВС або пенітенціарній службі, а й іншим відомствам ".

Всього, за оцінками правозахисників, в Україні близько 5400 різного роду місць несвободи, зазначив Портнов.

"В Україні буде створено новий механізм додаткового контролю не тільки з боку прокуратури, але і правозахисників. По всій території Україні повинен бути створений національний превентивний механізм додаткового контролю", - зазначив радник глави держави.

Він також сказав, що розслідування резонансних злочинів, в тому числі пов'язаних з фактами катувань, є предметом постійної уваги Президента.

"Ми зараз повністю моніторимо ці питання, Президент України відразу дає доручення з найбільш резонансних злочинів - вони всі ставляться на контроль", - сказав Портнов.

Зараз ви читаєте новину «Янукович зацікавився тортурами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути