субота, 19 березня 2022 06:30

Спецтема: Війна Росії проти України

"Почалася Третя світова війна, просто Захід цього ще не розуміє" - Олексій Гончаренко

Для президента країни-окупанта Володимира Путіна є три символічні міста. Це Севастополь, Одеса і Київ. Столиця України для нього на першому місці, тому йде атака ворожих військ. Чому бомбардують мирні міста, чому у війні винен не лише Путін, а вся Російська Федерація, про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів народний депутат Олексій Гончаренко.

Росію вигнали з Парламентської Асамблеї Ради Європи. Ви довго за це боролися

Росія сама себе поставила у ситуацію, коли не можна було заплющувати очі на те, що вона накоїла. Навіть ті політики, які роками її підтримували, просували ідеї діалогу, збагнули все і не могли більше цього робити. Рішення ухвалили майже одноголосно.
Раду Європи створювали, щоб запобігти війні і захищати права людини, а Росія повернулася у часи нацистської Німеччини. Тому варіантів там не було. Тим більше, що була наша велика робота всі ці вісім років. Дуже багато колег мені дзвонили, писали і перепрошували. Думали, що ми перебільшуємо і не уявляли, що таке можливо. Морально вони відчули, що ми були праві завжди з самого початку. І що вони мають певний борг перед нами, як країною.

Путін не зміг перемогти українців, які зі зброєю боронять державу. Тому почав тероризувати незахищених

Щодня починаєте свій ранок у Києві з місць обстрілів. А сьогодні були у Одесі.

В Одесі, Миколаєві і навіть до Херсонщини добрався. Разом з нашими військовими ввійшов у звільнені декілька сіл Херсонщини. Людей там евакуювали. Їм треба отримати нічліг. Де жити, що їсти. Ми створювали навчальну мережу "Гончаренко центрів". Зараз ця мережа займається волонтерством – допомагаєм фронту і переселенцям і тут по країні.


Путін демонструє свою любов до історії. Вона в нього збочена, як і він сам

Війська РФ бомбардують житлові квартали міст. Звідки така жорстокість?

Вони чудово знають, що це житлові квартали. Це свідома тактика Путіна. Він не зміг перемогти українців, які зі зброєю боронять державу. Тому він почав тероризувати тих українців, які незахищені. Це діти, літні люди, жінки. Атакує бомбами, ракетами, обстрілами. Намагаючись посіяти паніку і перелякати українців. Але це нікого не лякає. Навпаки - викликає лють. Тому в нього нічого не вийде.

  Олексій Гончаренко був депутатом Одеської міської ради. Вперше обрався у парламент у 2014 році. У 2019-му пройшов від округу № 137, що в Подільському районі Одещини.  Балотувався, як самовисуванець.  Входить у фракцію "Європейська солідарність". Член української делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи. Заснував всеукраїнську мережу безкоштовних освітньо-культурних просторів  "Гончаренко центр". Фото: Facebook.com/alexeygoncharenko
Олексій Гончаренко був депутатом Одеської міської ради. Вперше обрався у парламент у 2014 році. У 2019-му пройшов від округу № 137, що в Подільському районі Одещини. Балотувався, як самовисуванець. Входить у фракцію "Європейська солідарність". Член української делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи. Заснував всеукраїнську мережу безкоштовних освітньо-культурних просторів "Гончаренко центр". Фото: Facebook.com/alexeygoncharenko

Чому Київ такий принциповий для окупантів?

-Для Путіна в Україні є три символічні міста. Він демонструє свою любов до історії. Вона в нього збочена, як і він сам. Але в його уявленні є три ключові міста – Севастополь, Одеса і Київ. Київ на першому місці. Севастополь – тимчасово окупований. До Одеси він не може дотягнутися. Ну а Київ має символічне значення. Очевидно, що якби Путіну в перші дні вдалося здобути Київ, то війна могла б піти по-іншому. Тому це є стратегічно важливий момент.

Російська економіка буде похована санкціями і війною проти України

Чи можуть вчинити з Києвом так, як з Харковом? Зараз там бомбардують те, до чого дотягуються.

Ризик є. Тому наші Збройні сили намагаються не допустити наближення окупанта до Києва і відтіснити з околиць, щоб не могли використовувати важку артилерію. Житлові райони міста обстрілюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна може затягтися до кінця року" – мер Івано-Франківська

Проти Росії запровадили понад 5500 санкцій. Цього достатньо, щоб настав крах їхньої економіки?

Так, цього достатньо і вона вже почала падати. Російська економіка буде похована санкціями і війною проти України.
Чи це змінить принципово внутрішньо-політичну ситуацію в РФ? Це питання складне. Російське суспільство глибоко хворе і повністю контрольоване Путіним. Тому скочуються до Північної Кореї.

Наші фантастичні пілоти показали, що найкращі у світі. Але не мають достатньої кількості літаків


США із союзниками продовжують допомагати Україні у сфері безпеки. На що ще можемо розраховувати?

Зараз ривок відбувся, коли Байден оголосив програму військової допомоги Україні. Йдеться про стінгери, джевеліни. США взялися допомогти нам отримати захист ППО з інших країн. Це радянські системи. Українські військові дуже вміло справляються з ними. Це бачимо по тому як наші ППО збивають російські літаки один за одним. Тому це безумовно переломний момент. Чи цього достатньо? Може бути. Але було б краще, якби ми ще отримали літаки. Наші фантастичні пілоти показали, що найкращі у світі. Але не мають достатньої кількості літаків. Тому важливо було б поповнити наш парк ще радянськими літаками, які є в європейських країнах.

Частина з європейських політиків готові на багато дій Росії закрити очі. А суспільство шоковане, обурене і залякане

Бачимо, що США санкції проти РФ даються легше, ніж європейським країнам. Бо не мають такої залежності від їх нафти і газу. Європі на відмову від російських ресурсів треба 4-5 років, за оцінками експертів. Але у нас немає стільки часу. Що може стати тригером для більш рішучих дій?

Насправді тут нам треба працювати. Варто докладати всіх зусиль. Я з ранку до ночі спілкуюся з парламентарями різних країн. Виступаю в міжнародних ефірах. Зараз дуже важливо працювати з громадською думкою західних країн. Якщо б не така підтримка там суспільної думки, то думаю ми б не мали того, що маємо зараз. Зокрема, санкцій. На жаль, частина з європейських політиків, мені здається, готові на багато дій Росії закрити очі. А суспільство шоковане, обурене і залякане. Це і змушує політиків реагувати. У демократичних країнах вони не можуть ігнорувати думку суспільства.
Нам не можна зупинятися і думати, що й так всі за нас. Всі будуть за нас, якщо говоритимемо, пояснюватимемо всім, що відбувається. Інакше ми втратимо зацікавлення. А разом з ним і підтримку урядів. Тому цим треба займатися щодня. Цей фронт не меш важливий за військовий.

Путін лякає. Ядерний шантаж певною мірою спрацьовує


Економічні санкції, запроваджені ЄС мають вплив, але їх недостатню, щоб зупинити війну Росії проти України. Це очевидні речі. Не для всіх у ЄС?

Ніхто не хоче виходити з зони комфорту. І тут ще потрібне лідерство. Це залежить від особистостей. Мали б проявитися більш потужні лідери. Це нам з вами все очевидно, бо нам нема куди відступати. Вони бачать ризики. Мають економічні втрати. Не хочуть відправляти своїх людей на загибель ні на землі, ні в повітрі. Путін їх лякає. Ядерний шантаж певною мірою спрацьовує. Але його треба зупиняти тут і зараз. Бо далі буде гірше. Історія це нам вже показала. Крим - це фактично був 1938 рік. Розділення Чехословаччини. Донбас – це 1939-й - війна з Польщею. Тоді багатьом здавалося, що це просто польсько-німецька війна. А виявилося, що це Друга світова. Я кажу на FoxNews, BBC, CNN: почалася Третя світова війна, просто ви ще цього не розумієте.

Не бачимо антивоєнних протестів. Росіяни несуть відповідальність за війну, яку вони розв'язали, вбиваючи тисячі українців


Дехто з політиків пропонує надавати притулок "хорошим росіянам", які приїдуть в Україну жити. Це варто робити?

Як систему цього точно не варто робити. Можна в індивідуальному порядку розглядати окремих людей. Це якщо вони постраждали за свою антивоєнну боротьбу проти Путіна і за підтримку України.
Питання уже не тільки до Путіна. Величезне питання до всього російського суспільства. Не бачимо антивоєнних протестів. Росіяни несуть відповідальність за війну, яку вони розв'язали, вбиваючи тисячі українців. Це не відповідальність одного Путіна, це колективна відповідальність усіх росіян.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "До 700 мільйонів людей в світі можуть опинитися за межею голоду через війну в Україні"

Який сценарій закінчення війни? Чи реально, що армія РФ через тиждень почне захлинатися від своєї безпорадності?

Їхній наступ уже захлинувся. Найнебезпечніші ділянки – південь і південний схід – від Херсона до Мелітополя, Бердянська. Маріуполь тримається, але ситуація дуже складна. Цей напрямок дуже небезпечний, вони окопуються. Вибити їх чисто у військовому сенсі без переваги у повітрі буде достатньо складно.
Хочу, щоб вони забралися з нашої землі якнайшвидше. Але можливі ще кілька тижнів активних бойових дій, а потім стабілізація якоїсь лінії фронту. Ймовірний сценарій, що частина України при цьому на певний час залишиться окупованою.

Зараз ви читаєте новину «"Почалася Третя світова війна, просто Захід цього ще не розуміє" - Олексій Гончаренко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути